Sfântul Dumitru 2022 . Sfântul Dumitru este sărbătorit pe 26 octombrie atât în calendarul ortodox, cât și în cel catolic. Este una dintre cele mai mari sărbători ale toamnei.

În tradiţia populară românească este considerat patronul păstorilor, cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. De aceea se spune că ciobanii află de ziua Sfântului Dumitru cum va fi iarna. 

Cine a fost Sfântul Dumitru?

Sfântul Dimitrie Izvorător de Mir a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu. 

Acesta era fiul voievodului cetății Tesalonicului. El a fost botezat în taină de părinții săi, de frica cruntelor prigoane împotriva creștinilor. 

Citeste si: Pe ce dată pică Sf. Dumitru în 2022?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Sfântul Dumitru era învățat de către părinții lui, în cămara cea ascunsă a palatului lor, tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei ce aveau nevoie.

Ce semnificație are această sărbătoare?

Sărbătoarea de Sf. Dumitru are conotaţii importante pentru păstori. Ciobanii puteau să afle mersul vremii. Ei îşi aşează dulama în mijlocul oilor şi se uită ce oaie se aşează pe ea. Dacă se va aşeza o oaie neagră, e semn că iarna va fi bună, iar dacă se aşează o oaie albă, iarna va fi aspră.

Sfântul Dumitru este considerat tutelarul iernii, existând credinţa că în această zi, căldura „intră în pământ” şi gerul începe să-şi facă simţită prezenţa.

Citeste si: Felicitări de Sf. Dumitru 2022: Cele mai drăguțe mesaje și urări pentru această sărbătoare

În credinţa populară mai există şi ideea  că Sfântul Dumitru ar fi cel care a dat oamenilor vinul folosit la Sfânta Împărtăşanie.

Pe vremuri,  această zi era considerată ziua în care se tocmeau târguri şi vânzări, precum se şi stricau învoieli făcute pe timpul verii.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru 2022

În Bucovina, se crede că cine seamănă usturoiul după Sfântul Dumitru va avea parte numai de ghinioane tot anul.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

În Dobrogea, în această zi, tinerii se întâlnesc la casa unuia dintre ei, de unde pornesc prin sat cântând din fluiere și cavale. Unul dintre tineri se îmbracă precum o cadână. Obiceiul se mai numește și,,datina Saiegiilor.''

Ce nu se face de Sfântul Dumitru 2022?

În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevar protejat de necazuri și primejdii.

La sărbătoarea Sfântului Dumitru nu este bine să te cerți cu cineva sau să te superi pe cei apropiați. De asemenea, ai voie să ceri bani sau să pretinzi lucruri, dacă te-ai oferit să ajuți pe cineva. 

Citeste si: Mesaje de Sf. Dumitru 2022: Urări și felicitări cu La mulți ani?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si