Sensul giratoriu este o provocare destul de mare pentru mulți șoferi, mai ales pentru începători. Pentru a simplifica lucrurile, oficialii vor să facă schimbări. În acest mod vor să reducă accidentele și încurcăturile.

Citește si: Analfabeți care fraudau examenul auto

Circulația în sensul giratoriu a fost mereu o corvoadă pentru șoferi, mai ales pentru cei începători. Cele mai multe accidente au avut loc în sensul giratoriu sau în intersecții, iar pentru a evita aceste incidente neplăcute, parlamentarii doresc să schimbe definiția.

Astfel, din sensul giratoriu va fi eliminată ideea de intersecție.

Cum se va circula în sensul giratoriu

În acest moment, Codul rutier include în categoria intersecțiilor cu circulație dirijată și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu. Noua definiție arată că cel aflat pe banda a doua de circulație și vrea să părăsească sensul giratoriu, trebuie să acorde prioritate mașinilor încadrate pe prima bandă.

„Participantul la trafic încadrat pe banda a doua, care dorește să părăsească sensul giratoriu la a doua ieșire, trebuie să acorde prioritate vehiculelor încadrate pe banda întâi, deoarece aceste autovehicule se deplasează în cadrul sensului giratoriu'', arată noua definiție.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește si: VIDEO- Peste 50 de persoane din Ilfov au încercat să fraudeze proba teoretică a examenului pentru obținerea permisului

Oficialii consideră că actualul Cod Rutier nu arată și situația în care există mai multe benzi de circulație în sensul giratoriu. Ei susțin că prevederile legislative din prezent pot produce confuzie și erori prin definiția greșită a sensului giratoriu ca fiind o intersecție.

Specialiștii în domeniu au și ei o replică. Titi Aur este expert în conducere defensivă și este de părere că circulația în sens giratoriu este destul de complicată și greu de reglementat în așa fel încât să se poată circula fără probleme. El susține că schimbarea definiției poate ajuta mai ales în situația în care este nevoie să se dea un verdict la un accident cu privire la cina a avut prioritate.

Citește si: VIDEO: Cum să folosești AMIABILA, aplicația de smartphone necesară la accidentele ușoare

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

„Circulația în sens giratoriu, în intersecția cu sens giratoriu cum a fost denumită până acum, este destul de complicată și de greu de reglementat ca să se poată circula fără niciun fel de probleme. Schimbarea definiției poate să regleze puțin, dar nu definitiv. Teoretic, schimbarea definiției poate ajuta, dar mai ales în cazul în care avem de dat un verdict la un accident, cine cum a avut prioritate.

Se reglementează foarte clar- cel din stânga trebuie să îi dea prioritate celui de pe banda din dreapta. Dar eu pun următoarea problemă- dacă se pune unul pe banda din dreapta, la un sens giratoriu cu două sau trei benzi și merge continuu fără să oprească, se învârte practic în sensul giratoriu, atunci va avea prioritate continuă pentru că cei care vin din dreapta care intră în sensul giratoriu trebuie să îi acorde prioritate, iar cel care e în stânga și vrea să iasă în dreapta trebuie să îi acorde prioritate. Deci și în această situație tot se va ajunge la mica înțelegere. Din păcate, sensul giratoriu care e o intersecție foarte sigură și care reduce foarte mult numărul de accidente grave complică această stare de cine are prioritate și oricum am face se ajunge la mica înțelegere. Nu poți reglementa cu reguli perfecte și atunci vine capitolul din spate, știința, cum să circulăm corect, și educația și politețea. Hai să facem toți într-un fel încât să circulăm toți în regulă și să nu mergem pe încăpățânare, pentru că și această regulă va avea o problemă, dar cel puțin va fi definiția foarte clară. Se renunță la termenul intersecție, și atunci sensul giratoriu devine o zonă reglementată cu specific foarte clar, în această zonă e ca și cum ar fi un drum care se tot învârte în jurul mijlocului sensului giratoriu și cei care vin și intră trebuie să acorde prioritate, iar cei care vor ieși trebuie să fie cât mai pe dreapta dacă nu să acorde prioritate celui care merge prin dreapta. Regula e clară, dar va fi greu de aplicat", a explicat acesta.

Citește si: Accident îngrozitor pe Pasajul Basarab din Capitală! Un bărbat a murit- Traficul este blocat în zonă


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si