Ceața. Explicarea acestui fenomen pe înțelesul tuturor. Cum se formează?
Ceața reprezintă unul dintre fenomenele naturii ce apar mai ales toamna și primăvara. Iată cum se formează ceața și de ce apare în anumite zone!
În unele zile ceața ne poate da mari bătăi de cap, deoarece aceasta scade considerabil vizibilitatea. Conform specialiștilor, ceaţa este de fapt o mare aglomerare de mici particule de apă aflate în suspensie în atmosferă, dar în apropierea solului.
Ceața este fenomenul meteorologic, format dintr-o aglomerație de particule de apă ce se află în atmosferă, în apropierea solului.
Astfel, la o anumită temperatură, cantitatea de vapori de apă din aer se măreşte foarte mult, iar acest lucru se întâmplă mai ales în urma evaporării intense a apei din sol. Acești vapori de apă pot să devină saturaţi prin răcire, dacă temperatura aerului coboară mai jos de „punctul de rouă”.
În acest caz, vaporii nu mai pot să rămână numai în stare gazoasă şi încep să se condenseze în mici picături de apă care, fiind în suspensie în straturile de aer de la suprafaţa solului, micşorează transparenţa aerului, astfel provocând fenomenul numit ceață.
Citeste si: Cum va fi iarna 2022-2023? Prognoza meteorologilor pentru lunile care urmează
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Anunț ANM: ” De vineri temperaturile încep să scadă”. Iarna se va extinde și în luna martie
Mai mult, specialiştii susțin că ceața mai poate apărea și din motive dinamice. Acest fenomen al naturii mai apare şi când mase de aer mai calde sunt transportate de curenţii atmosferici peste mase de aer reci. În aceste condiţii apare din nou fenomenul de evaporare condensată.
Din aceste motive, ceaţa este mai frecventă toamna şi primăvara, când temperaturile sunt mai scăzute şi vaporii se formează mai repede.Ceața deasă care are că efect o reducere mai accentuată a vizibilității se numește negură sau pâclă.
Ceaţa apare mai frecvent în văi, unde temperatura este mai scăzută şi umiditatea mai mare. De asemenea, ceaţa apare îndeosebi dimineaţa şi seara, când aerul rece îl întâlnește pe cel cald și invers.
Citeste si: Schimbare radicală a vremii începând din weekend
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Pe înțelesul tuturor, ceaţa este de fapt un nor aflat la altitudini atât de joase încât este în contact direct cu solul. Apariţia ceţii este favorizată îndeosebi de o anumită temperatură şi de absenţa vântului.
Mai mult, diferența dintre ceață și nori este că aceștia din urmă nu ating suprafaţa pământului. Totodată, norul, format la altitudini joase, poate deveni ceață la altitudini mai înalte, spre exemplu în vârful unor munţi sau dealuri.