Când se merge cu colindul în 2022? Tradiţii pentru luna decembrie
Când se merge cu colindul în 2022? Sărbătorile de iarnă au magia lor, iar colindatul este unul dintre cele mai vechi obiceiuri care se respectă cu sfințenie și în zilele noastre. Indiferent de vârstă, colindătorii duc din casă în casă vestea nașterii lui Iisus Hristos.
Cei mici încep să meargă cu colindul de pe 6 decembrie până pe 7 ianuarie, de la Sfântul Nicolae până la Sfântul Ioan.
Însă, cea mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, pe 24 decembrie, atunci când copii, simboluri ale purității, vestesc Nașterea Domnului Iisus Hristos. Printre cântecele pe care copiii le intonează se numără: “În drum spre Viflaim”, “Nașterea Domnului”, “Vestirea Păstorilor”, “Închinarea Păstorilor”, “Închinarea Magilor” și “Pornirea Magilor după stea”.
Aceste tradiții și obiceiuri s-au păstrat din generație în generație fac ca sărbătoarea Crăciunului să pătrundă cu lumină și căldură în sufletul fiecărui creștin.
Totodată, în tradiția populară mai există și un obicei străvechi, numit mersul cu icoana. Acest obicei este un tip de colindat făcut de preoții și copiii din comunitățile locale care poartă icoana Nașterii Domnului, binecuvântându-se casele și creștinii.
În folclorul autohton colindul de Crăciun reprezintă cel mai important ciclu al sărbătorilor traditionale, dar si cel mai bogat și frumos mod de manifestare în jurul celor mai importante sărbători ale iernii.
În tradiția religioasă există mai multe păreri în privința momentului în care începe perioada colindatului. Din data de 15 noiembrie, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului, post care se termină pe data de 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului.
Deși nu există în cărțile de teologie o dată anume pentru momentul în care începe perioada colindatului, atât preoții, cât și credincioșii, au diferite opinii.
Una dintre aceste opinii spune că, perioada în care se poate colinda începe odată cu postul şi s-ar termina pe 7 ianuarie, după sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul. O altă opinie, mult mai răspândită şi împărtăşită de credincioşi, este aceea că perioada colindatului începe pe 6 decembrie când biserica îl cinsteşte pe Sfântul Ierarh Nicolae.
Tradiții de Crăciun 2022
Odată cu ziua de Ignat, mai exact data de 20 decembrie, atunci când se taie porcul, se spune că se intră în sărbătorile de iarnă.
Astfel că, din această zi și până la Crăciun, colindătorii încep să umble cu capra, țurca sau brezaia, o mască cu cap de animal, care se crede că va aduce rodnicie recoltelor și bunăstare animalelor din ogradă.
În noaptea de 23 spre 24 decembrie, înainte de Ajun, în unele regiuni ale țării se pregăteește masa de Ajun, pentru sufletele morților, cu alimente de post la care este invitat și preotul ca să le guste și să le binecuvânteze.
Tot în aceste zile încep și colindele de Crăciun, care vestesc Nașterea Domnului.
Tradiția populară mai spune că Dumnezeu a lăsat colindele pe pământ, special ca să ne scape de păcate, iar când acestea nu se vor mai auzi, vor ieși Diavolii pe pământ.
În această perioadă, colindătorii care merg din casă în casă sunt răsplătiți cu covrigi, mere, nuci și turte specifice, numite „scutecele lui Hristos”, dar lumea mai oferă și bani. Chiar și la masa de Crăciun este bine să ascultăm colinde, pentru că aduc armonie în relațiile dintre oameni și belșug în case și pe ogoare.
În ajunul Crăciunului, copii de vârste diferite pornesc cu colindul: ”Bună dimineața la Moș Ajun, ne dați ori nu ne dați”.
În unele zone, copiilor li se dă să mănânce bostan, ca să fie grași tot anul. În noaptea dinspre Crăciun se spune că apa se preface în vin și animalele vorbesc.
În Ajun se împodobește bradul, probabil este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, în special pentru copii
Tot în Ajun de Crăciun, gospodinele pregătesc bunătățile care vor umple masa de Crăciun. Acest ritual dinaintea Crăciunului, fiind asociat cu sporirea belșugului casei.