Sfântul Andrei 2022. În fiecare an, pe data de 30 noiembrie, creștinii ortodocși îl cinstesc pe Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor.

Iată care sunt tradițiile românești pe care credincioșii trebuie să le respecte pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei! Sărbătoarea este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin-ortodox!

Sfântul Andrei 2022.

Sfântul Andrei 2022: Ce tradiții românești trebuie să respecți pe 30 noiembrie?

[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții românești de Sfântul Andrei 2022: Ce trebuie să faci pe 30 noiembrie?

Potrivit tradiției vechi, sărbătoarea Sfântului Andrei marchează începutul iernii și se spune că această zi arată cum va fi vremea în anul următor. 

Tot în această zi creștinii obișnuiesc să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta în anul ce urmează. Punerea grâului la încolțit reprezintă un semn al belşugului şi se spune că cei care respectă acest obicei vor avea parte de prosperitate anul viitor.

O altă tradiție asociată cu  sărbătoarea Sfântului Andrei  ţine tot de prezicerea vremii pentru anul ce urmează. Se crede că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă, dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Citește și: Ajunul Sf. Andrei 2022: Cine trebuie să își pună busuioc sub pernă și când se pune grâul la încolțit?

De Sfântul Andrei, fetele nu au voie să își pieptene părul. Pieptenele ar simboliza ghearele animalelor sălbatice, deci el trebuie adăugat pe lista lucrurilor de ascuns.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Se mai spune că nu este bine ca în ziua de 30 noiembrie să te cerți cu cineva, iar dacă sărbătoarea te prinde în conflict cu cineva, este necesar să vă împăcați.

Pentru a evita atragerea necazurilor în anul care vine, de Sfântul Andrei nu se coase, iar celor care țin post negru li se vor îndeplini dorințele legate de căsătorie sau de însănătoșire.

Tradiția străveche mai spune că pe 30 noiembrie lupii umblă printre oameni, din acest motiv, lucrul este interzis. Potrivit povestirilor din bătrâni, animalele sălbatice vor provoca pagube dacă nu este nimeni să apere casele. 

De asemenea, de Sfântul Andrei nici curățenie nu se face, nu se dă cu mătura, nu se aruncă gunoiul și nici nu se spală. Printre altele, nu se fac pomeni și nu se dau bani cu împrumut.

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de sărbătoarea Sfântului Andrei?

Sfântul Andrei este o sărbătoare așteptată cu nerăbdare mai ales de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este una cu o puternică încărcătura mistică astfel că, în funcţie de fiecare zonă a ţării, există tradiţii şi ritualuri diferite pentru fetele nemăritate.

Un obicei srăvechi al acestei sărbători este acela al turtei sărate.

Fetele trebuie să pregătească o turtă specială din pâine şi cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Tradiția pe care Lora a refuzat să o respecte la nuntă: ”Este un obicei barbar”- radioimpuls.ro

Citeste si: Uleiul care te ajută să ai un somn profund şi odihnitor. Lidia Fecioru: "Ne ajută să ne calmăm frica de a nu fi auziți și văzuți"- antena3.ro

Tradiţia populară mai spune că dacă fetele vor visa un bărbat care le aduce un pahar cu apă, atunci se vor mărita anul viitor. Un alt obicei extrem de cunoscut de Sfântul Andrei este cel al busoiocului pus sub pernă. Firul de busoioc trebuie sfinţit înainte, iar fetele trebuie să spună o rugăciune înainte de culcare. Astfel, îşi vor visa ursitul.

Citește și: Se spală în Ajunul Sf. Andrei? Tradiții și obiceiuri

O altă tradiţie veche de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi. Și cât timp vor arde aceşti cărbuni, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

Se mai crede că noaptea de Sfântul Andrei este una extrem de încărcată din punct de vedere mistic. Deşi sărbătoarea este una creştină, practicile populare sunt unele păgâne şi îşi au rădăcinile într-o asociere timpurie cu o divinitate dacică, Sântandrei, o zeitate sărbătorită în prima zi a noului an în cultura dacică. 

Citește și: La mulți ani de Sf. Andrei 2022: Cele mai drăguțe mesaje, urări și felicitări


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si