Câți bani pleacă din buzunarul unui român cu destinația „Bugetul de Stat”. Peste 40% din salariul brut merge la bugetul de stat
Bugetul de stat se referă la totalitatea veniturilor, a cheltuielilor și a surselor de finanțare destinate pentru realizarea funcțiilor autorităților publice centrale. Excepție fac funcțiile proprii sistemului public de asigurări sociale și sistemului de asigurări obligatorii de asistență medicală.
Câți bani pleacă din buzunarul unui român la bugetul de stat în fiecare lună
Diferența dintre salariul brut și cel net este foarte mare în România. Concret, peste 40% din salariul brut merge la bugetul de stat, salariul net reprezentând aproape 60% din salariul brut. Conform legislației în vigoare, începând cu 1 ianuarie 2018, deducerile din salariul brut sunt următoarele: CASS (asigurări sociale de sănătate)= 10% CAS (asigurări sociale, contribuția la pensii)= 25%.
Acest procent poate crește la 29% pentru condiții deosebite de muncă sau la 33% pentru condiții speciale de muncă; Impozit pe venit: 10%. Și angajatorul trebuie să plătească o contribuție la stat. Este vorba despre contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM), în valoare de 2,25%.
Aceasta trebuie plătită de angajator pe lângă salariul brut oferit angajatului.
Angajatul nu trebuie să scdă acest procent din salariul brut la calculul salariului net.
Pentru angajații care au persoane în întreținere și venituri destul de mici statul român oferă o deducere personală lunară.
Salariul minim brut, majorat cu 10,9%
Începând cu data de 1 ianuarie 2022, salariul minim brut în România a fost majorat cu 10,9% comparativ cu nivelul din anul precedent. Astfel, în 2022, salariul minim brut pe economie este de 2550 de lei pentru programul normal de lucru.
Acestuia îi corespunde un venit net de 1524 de lei. Conform legislației în vigoare, această sumă se împarte după cum urmează:
CASS= 255 de lei
CAS= 638 de lei
Impozit pe venit= 133 de lei.
Taxele și impozitele datorate către stat sunt în valoare totală de 1026 de lei.