În luna noiembrie, aproximativ 100 de medicamente au ieşit de pe piaţa românească, cauzele fiind reprezentate de inflaţie şi de valul ameninţător de viroze. Problemele de aprovizionare cu medicamente nu sunt doar în România, ci reprezintă un fenomen internațional, a spus marți ministrul Alexandru Rafila. 

Care sunt cauzele care au dus la criza medicamentelor

În toată Europa, există o cerere uriaşă de medicamente antitermice, dar şi de antibiotice pentru copii.

Potrivit Ministrului Sănătății, motivele pentru actuala criză a medicamentelor sunt reprezentate de creșterea consumului, în contextul numărului mare de infecții respiratorii, mai ales în rândul copiilor, presiunea asupra producției din cauza inflației, a costurilor cu materiile prime la nivel global, dar și reglementarea națională a prețurilor la medicamente.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Rezultat exit poll alegerile prezidenţiale 2024: Marcel Ciolacu intră în turul doi cu Elena Lasconi. Călin Georgescu, marea surpriză- antena3.ro

Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro

Citește și: Exportul de medicamente, interzis temporar

În cadrul unei conferințe de presă, ministrul a prezentat soluțiile pe care le are la criza medicamentelor. Acesta a propus o nouă metodologie de stabilire a prețurilor și posibilitatea restrictionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente (antibiotice în suspensie pentru copii, medicamente oncologice etc).

Părinții sunt sfătuiți să nu facă stocuri de medicamente

„Examinăm posibilitatea restricţionării temporare la export pentru anumite categorii de medicamente, împreună cu Agenţia Naţională a Medicamentelor şi Dispozitivelor Medicale, mai ales antibiotice pentru copii şi alte tipuri de medicamente, inclusiv oncologice”, a transmis Ministrul Sănătății.

Citește și: Criza medicamentelor antipiretice pentru copii- explicații și recomandări pentru părinți de la PRIMER

PRIMER, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, a transmis o serie de explicații și recomandări pentru părinți cu privire la problemele semnalate de presă despre discontinuitățile produselor pediatrice destinate tratării febrei (antipiretice) din infecțiile acute de sezon – ibuprofen și paracetamol.

Citește și: Miracolele se țin lanț! Alexia, fata de 15 ani căreia medicii ieșeni i-au replantat brațele, și-a mișcat degetele: „Toți sunt eroi!”

Reprezentanții PREMIER fac apel la părinți să nu facă stocuri din aceste produse întrucât situația de criză riscă să se agraveze. În plus, aceste produse au un timp de valabilitate limitat, de obicei 2 ani, iar după deschidere pot fi utilizate în siguranță timp de maximum 1-2 luni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si