Atunci când ne aflăm în zile în care sunt sărbători cu cruce roșie în calendarul ortodox, ortodocșii cunosc faptul că nu au voie să spele rufe și să desfășoare activități în gospodărie.

Când vorbim despre Bobotează, există o superstiție care spune că nu doar pe 6 ianuarie există interdicția de a spăla rufe, ci aceasta se aplică mai multe zile la rând. Câte zile se spune că femeile nu au voie să spele rufe după Bobotează 2023?

Câte zile după Bobotează nu se spală rufe?

Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox și se spune că în această zi toate apele se sfințesc, astfel că este păcat ca femeile să spele rufe. Boboteaza aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Citește și: Boboteaza 2023. Ce se mănâncă de Botezul Domnului?

În amintirea acestui eveniment religios care are o importanță majoră, în bisericile ortodoxe se sfințește aghiasma mare pe 6 ianuarie, de Bobotează.

Boboteaza  reprezintă, de fapt, sărbătoarea dedicată botezului Domnului în apa Iordanului.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Această sărbătoare, a Bobotezei, mai este cunoscută și sub numele de “Epifanie”, “Teofanie”, “Arătarea Domnului” sau “Descoperirea cuvântului Întrupat”.

În această zi nu se muncește, nu se spală rufe, nu se calcă, ci este o zi pe care credincioșii ar trebui să o dedice odihnei și rugăciunii.

O superstiție veche spune că nu doar pe 6 ianuarie, de Bobotează, nu se spală rufe, ci și în următoarele 8 zile care urmează după această sărbătoare.

„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că "firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii. E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat.”, sunt de părere reprezentanții bisericii, potrivit crestinortodox.ro.

De ce nu este bine să te speli pe cap în această zi sfântă?

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Apa are o semnificaţie specială în această zi. Se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.

De asemenea, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită. Unii bătrâni spun că dacă te vei spăla pe cap în ziua de Bobotează, o să ai dureri de cap tot anul.

În ziua de 6 ianuarie, preoţii sfinţesc apele, iar cu apa sfinţită oamenii îşi stropesc casele şi animalele. Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot când vine cu Iordanul o păstrează în sticle, pentru leac.

Citește și: Se spală în Ajunul Bobotezei 2023, pe 5 ianuarie? Greșeala pe care credincioșii o fac an de an


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si