Reprezentanţii Spirits România, asociația principalilor producători şi distribuitori de alcool şi băuturi spirtoase din România, susţin că majorarea preţurilor la raft va creşte consumul de băuturi nefiscalizate.

Conform modificărilor aduse de Legea 370/2022 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr 16/2022, publicată în Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, a fost majorată cu 6% acciza la alcool şi băuturile alcoolice.

Cu cât va crește preţul la raft al băuturilor spirtoase

Astfel, acciza aplicabilă alcoolului etilic de la 1 ianuarie 2023 este 4,208.86 lei/hl de alcool pur, majorată de la 3,968.38 lei/hl de alcool pur.

Citește și: BNR a decis: Majorarea dobânzii de politică monetară la 7%

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Doctorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri. Este primul caz de acest fel din lume care a putut fi studiat- antena3.ro

Citeste si: Arma teribilă testată cu succes de Franța. Va avea misiunea de a-i elimina pe luptătorii lui Putin aflați în Ucraina- wowbiz.ro

Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie. De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru ”,

a declarat Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania, conform Agerpres.

Spirits Romania mai precizează faptul că majorarea accizei nu va duce la încasări bugetare mai mari, deoarece un preţ mai mare va genera o scădere a vânzărilor şi implicit a sumelor de plată la bugetul de stat.

Citește și: Loganul care merge cu apă: un român a reușit să modifice motorul mașinii personale pentru a merge cu apă

Astfel, va creşte consumul de alcool nefiscalizat, iar efectele negative se vor resimţi atât la nivel social, cât și la nivel economic. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si