În urma tragediei ce a avut loc de mai bine de un an, întrebări încă sunt, iar răspunsuri mai puține. În acest context, avocatul Adrian Cuculis face noi declarații.
„Toate au dus la tragedia din acel spital”
„ Spitalul (angajatorul) se face vinovat pentru lipsa implementării unor măsuri de siguranță la locul de muncă. Transformarea lui în suport Covid19 fără instructaj suplimentar și fără a exista o echipă de intervenție internă, dar și ridicarea unor pereți fără a actualiza planurile imobilului, toate au dus la tragedia din acel spital.
Citește și: „I-a angajat pe copiii ăștia ca să-i omoare” Cad primele capete în cazul tragediei de la mina Jilț. 25 de muncitori s-au înghesuit în „Camionul morții” pentru o bucată de pâine
Lipsa revizuirii modului în care era folosit oxigenul pe zona de suport Covid, dar și lipsa instruirii personalului ATI plus LIPSA verificarii si mentenantei echipamentelor si instalatiilor din Secția ATI, toate au dus la explozia din sectia ATI.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
De menționat că ne așteptăm la un val de puneri sub acuzare conform raportului ”, a transmis acesta.
Ce transmiteau procurorii
"Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării
condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.
Citește și: Informații din sala de judecată, în dosarul decesului lui Emi Pian. Cine l-a ucis, de fapt, pe interlop
Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi.
Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale ”, spun aceștia.