Cașcavalul, telemeaua sau iaurtul sunt doar câteva exemple de produse lactate ce pot fi găsite în frigiderul aproape oricăruia dintre noi. Nu este un secret faptul că sunt o sursă excelentă de calciu și proteine și că pot avea mai multe beneficii pentru sănătatea noastră. În ciuda gamei largi de astfel de produse disponibile în magazine, nu toate se pot lăuda cu aceeași calitate. Există însă anumite criterii după care te poți ghida pentru a alege cele mai sănătoase produse lactate și în acest articol îți vom spune care sunt ele.
1. Optează pentru produse bio
Atunci când alegi produse lactate, caută-le pe acelea pe eticheta cărora apare și termenul „bio”. Asta înseamnă că pe parcursul procesului de producție a respectivului produs nu s-au folosit organisme modificate genetic, antibiotice sau diverse pesticide. În plus, acest tip de produse conțin adesea mai multe substanțe nutritive, sunt mai sănătoase iar consumul lor îți va aduce mai multe beneficii.
2. Informează-te despre sursa acestora
Indiferent de tipul de produs lactat pe care îl consumi, este de preferat ca laptele folosit pentru fabricarea acestuia să provină de la producători locali sau ferme mici, de familie, de la animale hrănite cu iarbă și fân, care au fost lăsate să pască în aer liber cât mai mult posibil, au fost îngrijite cu atenție și au avut libertatea de a se mișca oricât și oricând au simțit nevoia.
Toate aceste lucruri îi dau laptelui un gust deosebit, greu de reprodus, și care se va transmite și produselor derivate. Mai mult decât atât, acest tip de produse sunt făcute de obicei după rețete tradiționale, bazate exclusiv pe ingrediente naturale. Un exemplu în acest sens este cașcavalul boieresc de Ibănești .
3. Asigură-te că au fost depozitate corespunzător
Fie că achiziționezi produse lactate direct de la producător, fie că le cumperi din supermarket, asigură-te că acestea au fost depozitate corespunzător, cu respectarea temperaturii indicate.
Pe lângă faptul că în caz contrar nu vor mai avea aceeași valoare nutrițională, consumul unor produse care nu au fost păstrate în condiții adecvate poate efecte negative asupra sănătății tale.
4. Citește cu atenție lista de ingrediente
În mod evident, cele mai sănătoase produse lactate sunt acelea care nu conțin E-uri, diverși aditivi, coloranți sau conservanți. Pe lângă aceste detalii, trebuie să mai acorzi însă atenție și conținutului de sare, zahăr sau grăsimi saturate dintr-un anumit produs.
Consumul excesiv de sare, de exemplu, poate favoriza creșterea tensiunii arteriale, iar untul are un conținut mare de grăsimi saturate.
În funcție de vârsta și nevoile nutriționale ale unei persoane, se recomandă fie alegerea unor lactate cu conținut mai scăzut de grăsimi sau sare, fie consumul cu moderație al acestora. O porție de lactate pentru adulți poate include 200 ml de lapte, 120 g de iaurt și aproximativ 30 g de brânzeturi.
Produsele lactate sunt o sursă foarte bună de vitamine, minerale și alți nutrienți de care organismul nostru are nevoie și pot avea multe efecte benefice asupra sănătății noastre. Pentru a te putea bucura din plin de beneficiile acestora, trebuie să ai grijă însă ce alegi. Încearcă să găsești produse bio, ce conțin lapte provenind de la animale crescute în aer liber și hrănite cu iarbă, preparate după rețete tradiționale, folosind doar ingrediente proaspete.
Pe lângă faptul că gustul acestora este mult mai bun, de regulă ele conțin mai multe substanțe nutritive, fără E-uri, aditivi, coloranți sau conservanți.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Informează-te de unde provin lactatele pe care le consumi, cum au fost preparate și depozitate și vei avea tot timpul în frigider produse de calitate și sănătoase, pe care orice membru al familiei le va putea consuma fără griji.
Bibliografie:
Berry, Jennifer. „Is Dairy Good or Bad for Your Health?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 6 Sept. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/326269. Accessed 16 Dec. 2022.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
„Tips for a Healthy Home|| 5 Tips for Buying Safe and Healthy Dairy.” Center for Food Safety, 2016, www.centerforfoodsafety.org/healthy-home/3274/cfs-healthy-home/tips-for-a-healthy-home/3312/5-tips-for-buying-safe-and-healthy-dairy. Accessed 16 Dec. 2022.
„Dairy and Alternatives.” Nidirect, nidirect, 26 Nov. 2015, www.nidirect.gov.uk/articles/dairy-and-alternatives#toc-1. Accessed 16 Dec. 2022.