Un comitet al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a declarat vineri că a început o analiză a medicamentelor decongestionante pentru răceală și gripă care conțin pseudoefedrină, ca urmare a unor probleme de siguranță, notează Reuters.
Ce spun reprezentanții Agenției Europene pentru Medicamente
Preocupările specialiștilor sunt legate de riscul de sindrom de encefalopatie reversibilă posterioară și de sindrom de vasoconstricție cerebrală reversibilă, afecțiuni care afectează vasele de sânge din creier.
Afecțiunile pot implica reducerea alimentării cu sânge (ischemie) a creierului și pot provoca complicații majore.
"Medicamentele care conțin pseudoefedrină prezintă un risc cunoscut de evenimente ischemice cardiovasculare și cerebrovasculare (efecte secundare care implică ischemie la nivelul inimii și creierului), inclusiv accident vascular cerebral și atac de cord", se arată pe site-ul EMA.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Pseudoefedrina este un medicament care se utilizează singur sau în combinație cu alte medicamente pentru a trata nasul înfundat din cauza răcelii, gripei sau alergiilor.
Accident chimic urmat de un incendiu puternic la o fabrică din Timiș. Pompierii intervin
Un incendiu puternic a izbucnit la o fabrică din Buziaș, județul Timiș, vineri. Totul a pornit de la scurgerea unor substanțe chimice.
Accidentul chimic a avut loc într-o hală, acolo unde substanța toxică de izocianat s-a revărsat din mai multe butoaie neasigurate.
Din fericire, angajații fabricii s-au autoevacuat înainte de sosirea pompierilor la fața locului. În aceste momente intervin un număr de 20 de pompieri, un echipa specializat în accidente chimice-biologice-radiologice sau nucleare, dar și un echipaj SMURD
Această substanță poate fi fatală dacă este inhalată, aceasta duce la iritarea gravă a ochilor şi a pielii, poate provoca simptome de alergie sau astm sau dificultăţi de inhalaţie, poate irita căile respiratorii.
Substanța poate provoca și cancer în unele cazuri..