Ne lăudăm că suntem țară europeană, dar avem zeci de orașe doar cu numele. Un exemplu revoltător vine din județul Constanța, unde o localitate cu doar 5.000 de locuitori e oraș în acte, dar sat în realitate. Vorbim despre Negru Vodă, așezarea de la graniță cu căruțe în loc de mașini și cu magazine sătești în loc de centre comerciale.

Negru Vodă- oraș doar în acte

„Orașul Negru Vodă vă urează drum bun!"- și parcă nici nu-ți mai vine să calci vreodată în această localitate blocată-n timp. Vorbim despre o așezare de graniță, aflată la 60 de kilometri de Constanța, care este oraș doar în acte. Ulițele pe care se merge fie cu bicicleta, fie cu căruța, duc la câteva blocuri vechi, unde oamenii își usucă hainele pe sârmă, afară. Iar cine stă la casă, are toaleta în curte.

„- Aveți afară toaleta, sau cum?

- Asta-i toaleta...

- Deci afară-i toaleta.

- Afară, afară...”, spune unul dintre localnici.

Iar lipsurile nu se opresc aici.

„- Canalizare aveți aici?

- Nu, pe strada asta nu avem.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

- Păi sunteți relativ aproape de centru.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! O mamă și trei copii stau într-o casă veche de pământ

Citește și: Campioni în clasamentul sărăciei

- Suntem, dar e un impediment pentru că, canalizarea e dincolo de calea ferată”,  a mărturisit alt localnic.

Fără spital în orașul Negru Vodă din județul Constanța

Orașul Negru Vodă nu are nici măcar spital. Există doar două cabinete medicale în care își desfășoară activitatea doi medici de familie. Unul dintre ele are lacătul pe ușă.

Din păcate, în unele zile, acesta este închis și asta pentru că, așa cum este menționat și in biletul din geam, medicul de familie are deplasări și în municipiul Constanța. Tot pe geam este afișat și programul medicului, numărul acestuia în cazul unor urgențe minore, iar în cazul în care situația este ceva mai gravă, oamenii sunt nevoiți să sune la numărul de urgență 112.

Mergem și la al doilea dispensar, care, în prezent, găzduiește serviciul de ambulanță.

„- Aveți solicitări dese?

- Sunt, sunt. Destul de dese.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Mădălina Pamfile, încătușată și dusă la INML după ce a fost prinsă băută la volan- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

- De cele mai multe ori sunteți nevoit sa mergeți la Mangalia sau Constanța?

- La cel mai apropiat spital.

- Cum e?

- Destul de greu, adică ar trebui un centru ambulatoriu ceva mai performant. Așa ar fi fost normal, dar nu noi decidem”, au povestit medicii.

Citește și: VIDEO- Copiii și tinerii lipsiți de posibilități văd fericirea în lucruri mărunte

Cele două ambulanțe din Negru Vodă intervin în mai multe localități. Atunci când solicitările sunt prea multe, salvarea vine de la 33 de kilometri distanță, din Mangalia sau, de la 60 de kilometri distanță, din Constanța.
Am vrut să dăm și de primarul acestui oraș blocat în timp, dar nu l-am găsit la birou. Așadar, nu știm dacă există o viziune concretă de dezvoltare. Cert e un lucru- edilul e la cârma acestei așezări de aproape 8 ani.

Citește și: FOTO/VIDEO- „Se vede foamea pe fața ei” O bătrână de 86 din Vaslui își duce singură crucea, după ce semenii ei au condamnat-o la moarte


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si