Moșii de iarnă 2023. În fiecare an, în sâmbăta de dinaintea Duminicii Lăsatului Sec de Carne, când începe Postul Mare, se pomenesc morții, după ritualul Moșilor de Iarnă. Așadar, acestă zi, care anul acesta se sărbătorește pe 18 februarie, este de o importanță uriașă în calendarul creștin-ortodox chiar dacă nu are o dată fixă.

Moșii de iarnă 2023. Obiceiuri de Sâmbăta Morților

Doina Ișfănoni a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre obiceiurile de Sâmbăta Morților dar și despre istoricul acestei sărbători.

Moșii de iarnă- Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

Moșii de iarnă- Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

[Sursa foto: Doina Isfanoni - Facebook]

”Este unul din ciclurile de 4 secvențe, care este extrem de important pentru comemorarea strămoșilor, mai ales că este vorba de data aceasta de intrarea în Postul Mare sau postul Paștilor. Esența moșilor, adică a acestor comemorări ciclice din an, înseamnă de fapt pe de o parte, o serie de preparate culinare de unde nu pot lipsi colacii și coliva. De asemenea, sunt comemorările care totdeauna se fac la biserică, se fac la morminte, nu este o sărbătoare, este de fapt un prilej de rememorare a celor care nu mai sunt cu noi, a morților”, a explicat etnologul Doina Ișfănoni.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

Cu apelativul "moși" sunt numiți nu doar morții, ci și principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum și pomenile făcute pentru ei: "Moșii de primăvară" (de Măcinici), "Moșii de vară" (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), "Moșii de toamnă" (în prima sâmbătă din

luna noiembrie), "Moșii de iarnă" (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Cu privire la rugăciunile pentru cei morți, Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Să ne rugăm pentru cei morți, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele, iar dacă este un drept, să câștige prinos de plată și să mijlocească la Dumnezeu pentru noi".

Ce se întâmplă în Sâmbăta Morților cu cei decedați

Totodată, etnologul Doina Ișfănoni a explicat că nimeni care are rude decedate nu ar trebui să treacă peste această sărbătoare.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Numerologia lui 2025: Va fi singurul an pătrat perfect trăit de generația noastră. Cifra anului era considerată magică în antichitate- antena3.ro

Citeste si: Noua eră care a început odată cu intrarea în 2025. Toți copiii care se nasc începând din acest an sunt vizați- stirileprotv.ro

”Aceste date sunt date peste care nu poți să treci pentru că fiecare dintre noi avem în familie oameni dragi care nu mai sunt cu noi, avem rude mai îndepărtate sau din familia mai apropiată care se spune că își așteaptă acum ofrandele”, a spus etnologul.

De Sâmbăta Morţilor trebuie să ne amintim de părinţi și de rudele care nu mai sunt printre noi

De Sâmbăta Morţilor trebuie să ne amintim de părinţi și de rudele care nu mai sunt printre noi

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Zilele cu dezlegare la pește din Postul Paștelui 2023. Când se mănâncă pește?

”De fapt, în cultul morților la români este foarte important de reținut idee că, pentru noi, cei care nu mai sunt fizic nicioadată nu vor ieși din mintea noastră și din punct de vedere spiritual în pragul marilor sărbători se crede că ei se întorc la case și vin să petreacă sărbătorile cu noi. Peste ani, deseori, copiii se adresau părinților care nu mai erau, sau rudelor exact așa cum în rugaciune te adresezi Domnului să te ajute să treci pentru un impas”, a mai adăugat Doina Ișfănoni.

Tradiții de Sâmbăta Morților

Se zice că tot ceea ce rămâne nemâncat în Sâmbăta Morților se aruncă și nu se păstrează pentru a doua zi, când avem Duminica Lăsatului Secului de carne, altfel iarna se va răzbuna și va trimite valuri de nămeți peste cei care nu respectă aceste rânduieli.

De Sâmbăta Morţilor trebuie să ne amintim de părinţi și de rudele care nu mai sunt printre noi.

De Sâmbăta Morţilor trebuie să ne amintim de părinţi și de rudele care nu mai sunt printre noi.

[Sursa foto: Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului]

O altă tradiție foarte cunoscută este aceea că în această zi se mănâncă și se dau de pomană piftie și alte răcituri, iar în zona Transilvaniei, se obișnuiește să se dea de pomană  alimente sau mâncăruri referate de cel pentru care se face pomana plus o prăjitură denumită “pupi” (chec de mere).

Citeste si: Veste rea pentru pensionarele din țară! Ce se întâmplă cu voucherele de alimente și ce sumă va mai fi livrată pe ele, în 2025?- kfetele.ro

Citeste si: Nicu Alifantis, bilanț impresionant la 70 de ani: 154 de spectacole și un tramvai care îi poartă numele.- radioimpuls.ro

Citeste si: Atac armat în Muntenegru: Un bărbat a omorât 12 oameni, inclusiv 2 copii- antena3.ro

De asemenea, de Sâmăta Morților nu se lucrează și nu se fac nunți.

Rugăciune pentru Moșii de iarnă 2023

Moșii de iarnă 2023. Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si