Până în acest moment, în jur de 6.000 de ucraineni s-au angajat în România, de la declanșarea războiului, potrivit ministrului Muncii. Cu toate astea, pentru unii dintre ei situația nu a fost deloc ușoară, având în vedere că a trebuit să își găsească un acoperiș deasupra capului și un loc de muncă de unde să își poată câștiga existența.

Margarita, o ucraineancă plecată la o lună de la începerea războiului, a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre situația de pe frontul Ucrainei, dar și despre adaptarea la viața din România.

Citește și: EXCLUSIV: Analist de politică externă: ”Discursul lui Putin a fost unul mobilizator, populist, cu o serie de referințe la elemente simbolice"

”La început nu-mi venea să cred că se întâmpla totul, părea un vis urât și voiam să mă trezesc din el. Apoi, s-a instalat frica. Pentru prima dată în viața mea, am avut un atac de panică. La început, am avut speranța că vor avea loc negocieri și că totul se va încheia rapid și pașnic. Apoi, am realizat că ceea ce se întâmpla era grav și pe termen lung și atunci am luat decizia de a păsăsi țara”, a explicat ea.

Margarita s-a mutat în România alături de soț și de copilul cu autism

Când a decis să plece din Ucraina, ea și-a amintit că avea un prieten în București care era în legătură cu diverși voluntari.

”El ne-a ajutat foarte mult, ne-a găsit un cămin, unde locuim și astăzi. L-a ajutat foarte mult și pe soțul meu să își găsească un loc de muncă”, a mai adăugat Margarita.

Margarita- ucraineancă

Margarita- ucraineancă

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

Greul nu se terminase, deoarece ei au și un copil cu autism și epilepsie, ceea ce nu i-a permis Margaritei să meargă la muncă.

Citește și: Canalul Bâstroe. Care este motivul discuțiilor dintre România și Ucraina?

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Din cauza diagnosticului său, eu nu pot lucra. Pentru el, este foarte important să aibă un stil de viață familiar, un mediu plăcut, să participe la diverse programe, activități, să aibă oameni în jurul lui. Chiar și acum, la aproape un an de la mutare, abia îl forțez să iasă, să meargă la cursuri, să studieze la distanță la școala ucraineană ”, a mai precizat ucraineanca.

”Îi este foarte dor de bunici și de nașii săi și cere tot timpul să se întoarcă acasă”, a mai adăugat Margarita.

Românii, sprijin pentru ucraineni

Margarita este extrem de recunoscătoare pentru ajutorul primit în România și pentru faptul că a întâlnit oameni minunați care îi fac mai ușoare zilele departe de casă.

”Sunt foarte recunoscătoare tuturor oamenilor din România cu care am avut norocul să mă întâlnesc! Conducerea căminului unde stăm ne ajută foarte mult.

Alături de noi, locuiesc 46 de refugiați din Ucraina, dintre care 16 copii cu vârste cuprinse între un an și 17 ani. Suntem hrăniți, iar copiilor li se oferă fructe și lapte. De asemenea, avem toate facilitățile în camere”, a povestit Margarita.

Citește și: China avertizează că războiul din Ucraina "poate scăpa de sub control"

Poveste emoționantă a ucrainenilor plecați din iadul războiul, în România

Poveste emoționantă a ucrainenilor plecați din iadul războiul, în România

[Sursa foto: PixaBay]

”Conducerea căminului unde stăm ne oferă produse de igienă, produse de curățenie și dulciuri pentru copii. De două ori pe săptămână avem voluntari care ne oferă consiliere și avem cursuri de limba română. Sunt extrem de recunoscătoare tuturor acestor oameni și țării dumneavoastră!”, a spus emoționată ucraineanca.

Rușii s-au mutat în casele și apartamentele ucrainenilor

De asemenea, aceasta a povestit că mama ei și socrii au rămas în Ucraina, în Odessa.

”Sunt cu toții persoane în vârstă, și le este foarte dificil să schimbe modul de viață cu care sunt obișnuiți. Condițiile de viață de acolo sunt destul de dure. Din cauza distrugerilor, orașul pierde constant curent electric, uneori apa și încălzirea sunt întrerupte, la fel și internetul. Au fost zile când lumina a fost aprinsă doar două ore pe zi”, a explicat Margarita.

Totodată, ucraineanca a povestit că, în teritoriile ocupate, rușii au luat apartamentele și casele ucrainenilor care au plecat.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: "Am adoptat un copil din Mariupol", i-a spus lui Putin cea mai detestată femeie din Rusia. Are 22 de copii și e șefa deportărilor de minori în lagăre de reeducare

Poveste emoționantă a ucrainenilor plecați din iadul războiul, în România

Poveste emoționantă a ucrainenilor plecați din iadul războiul, în România

[Sursa foto: PixaBay]

”Pur și simplu au spart încuietorile și s-au mutat în apartamente și case. Acesta este un alt motiv pentru care mama mea nu ar fi fost niciodată de acord să-și părăsească locuința”, a povestit Margarita.

Citește și: VIDEO- Un an de război Rusia-Ucraina. Impactul economic la nivel mondial

Întrebată dacă își dorește să se întoarcă din nou în Ucraina, femeia a răspuns că nu poate răspunde acum în acest context în care conflictul nu s-a terminat, însă cu siguranță își dorește să revină acasă.

Sperăm că acest coșmar se va termina cât mai curând posibil! Este imposibil de prezis când și cum se va termina războiul. Toți oamenii vor să se întoarcă acasă, la cei dragi. Bineînțeles, sperăm victoria Ucrainei! Dar, chiar și după această victorie, vor rămâne multe întrebări!”, a spus Margarita.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si