Noile meniuri pe care le vom găsi în restaurante sau în locurile în care se servește mâncare începând din 15 martie vor avea informații în plus. Pe lângă prețuri, în dreptul fiecărui produs va fi trecută canitatea, valoarea nutritivă/caloriile, aditivii și ingredientele care pot provoca alergii.

Care sunt regulile care trebuie respectate

Noile reguli, stabilite printr-un ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ar fi trebuit să intre în vigoare din decembrie 2022, însă aplicarea acestora a fost amântă până în 15 martie, la solicitarea mai multor asociații patronale și federații.

Citește și: Amenzi uriașe date de către ANPC. Au fost descoperite produse expirate și multă mizerie

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Potrivit ordinului ANPC, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-foodurile au obligația să schimbe meniurile astfel încât:

  • Să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20 de grame în produsul finit/ mâncarea furnizată;
  • Să afișeze informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
  • În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să fie în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
  • Informațiile trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
  • În cazul în care preparatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
  • În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Dacă administratorii nu se vor conforma, vor fi amendați

Toate meniurile trebuie retipărite, pentru a corespunde regulamentului Uniunii Europene. 

Citește și: VIDEO- Un român şi iubita sa, fostă Miss Mexic, au furat vin în valoare de 1,6 milioane de euro

Retipărirea înseamnă costuri în plus, spun administratorii localurilor, iar banii vor fi plătiți tot de clienți în prețul produselor.

Citește și: 5 cocktailuri pe bază de gin care îți încântă papilele gustative

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Fiica Ralucăi Moianu nu a ascultat! Ce i-a interzis fosta prezentatoare TV tinerei de 19 ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Dacă administratorii de restaurante nu se vor conforma, aceștia vor primi în primă fază avertismente, iar ulterior vor fi amendați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si