"Mai e mult până acolo. Am început, contribui la pilonul 2 de pensii de ceva timp și începând de anul acesta pilonul 3."

Mihai are 31 de ani, până la pensie mai are mulți ani, dar preferă să își asigure de pe acum viitorul. Mai ales că nu se așteaptă ca statul să îi ofere prea mulți bani.

În calculul pensiei se ține cont de perioada de contribuitivitate și de venitul fiecăruia

"Pilonul 1 nu exista pentru noi, e un mit. Cotizam doar să plătim pensiile actuale. Noi nu o să trăim din el. Doar dacă e contribuție separată și doar dacă se va schimba formula actuala de calcul. Altfel nu văd cum."

În situația aceasta sunt mulți tineri, care și-au pus de pe acum întrebarea dacă la bătrânețe vor avea confortul financiar mult dorit.

Citește și: "Am fost trimisă acasă în prima zi de muncă din cauza hainelor. Nu văd unde e problema"- FOTO

"Din punct de vedere financiar în momentul ăsta clar nu o să avem o bătrânețe liniștită și o pensie bunicică. Până ieși tu la pensie mai e mult, dar nici n-ai speranțe prea mari. În momentul ăsta nu, dar sper la o schimbare."

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei sale a făcut o descoperire șocantă despre bunica ei- antena3.ro

Citeste si: Ce spunea Gabriel Cotabiță înainte să moară: ”N-am ce să regret, pentru că, dacă aș regreta ceva, l-aș mânia pe Dumnezeu”- wowbiz.ro

În calculul pensiei se ține cont de perioada de contributivitate, dar și de venitul pe care fiecare persoană l-a avut. Specialiștii spun că salariile de acum nu vor duce la un venit mare la bătrânețe.

Citește și: Un turist a căzut în lac după ce i s-a rupt coarda de bungee în timpul unei cascadorii/ ”Dacă accidentul ar fi fost puțin mai grav, mi-aș fi putut pierde viața”

Adrian Negrescu, analist economic: "Cei care au salarii mici acum trebuie să se gândească serios la ce vor face la pensie, pentru că riscă să ajungă la limita extremă a sărăciei. Să strângă bani de pe acum, indiferent de sumă, să îşi facă pensie privată -sunt măsuri de supravieţuire financiară."

Forța de muncă va fi din ce în ce mai redusă în următorii 10 ani

Diana Buzea, reporter Kanal D: "Un angajat care are un salariu brut de 4000 de lei și va ieși la pensie peste 10 ani va încasa 1200 de lei. La un salariu de 5000 de lei brut, pensia devine 1600 de lei, iar la 6000 de lei pensia devine 1800 de lei. Abia la un salariu de peste 7000 de lei brut, atunci si pensia va fi una mai mare de peste 2100 de lei"

Mai apare o problemă pentru cei care vor ieși la pensie peste 10 ani, forța de muncă va fi din ce în ce mai redusă. Mai ales că în țara noastră populația e tot mai îmbătrânită.

Citește și: Un muncitor a murit pe un șantier din Constanța, după ce o cărămidă l-a lovit în cap

Cristian Păun, profesor de economie: "Începând cu 2030 avem problema decrețeilor, care va genera o presiune foarte mare pe pilonul 1 de pensii și care se va vedea în punctul de pensie. Ne vom descurca mai greu, sfatul meu este sa ne gandim cu totii la pensie. Sfatul este ca din prima clipa, de la primul salariu, de la primul venit.. nu consumati tot ce aveti, puneti deoparte."

Nu toți tinerii sunt preocupați de o bătrânețe liniștită, și preferă să creadă că toate vin la vremea lor.

Citeste si: Veste bună pentru pensionarele din țară! Care sunt veniturile nepermanente care se vor adăuga la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e prea târziu. Mi-am dovedit că sunt un om prea mândru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat a îngropat 5 cufere cu comori de peste 2 milioane de dolari și a strecurat indicii într-o carte. Cine le găsește le păstrează- antena3.ro

Citește și: Imaginile care au șocat o țară întreagă! O gașcă de 12 fete au torturat ore întregi o adolescentă de 13 ani

"Nu prea mă gândesc la pensie, momentan sunt vremurile care sunt. Sunt multe în ziua de azi, nu ne arde nouă de pensie."

Formula de calcul a pensiilor va fi schimbată, cel puțin așa s-a angajat România prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma pensiilor.

La finalul anului trecut erau aproape 4,8 milioane de pensionari și puțin peste 5,6 milioane de salariați activi.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si