Opoziția a fost luată astăzi prin surprindere după ce, proiectul de lege inițiat de Guvern a fost introdus. Proiectul a fost inițiat de Guvern și trimis în Parlament, la data de 29 decembrie 2022. De asemenea, proiectul prevede modificarea Codului Penal pentru a-l raporta la deciziile Curții Constituționale.

Cum arată OUG 13 din 2017

Dezincrimarea abuzului în serviciu făcea parte a OUG13 din 2017, emisă de guvernul Grindeanu, unde ministru al Justiției era Florin Iordache.

Articolul din Ordonanța 13 avea un prag de 200 de mii de lei. În urma protestelor oamenilor, Guvernul PSD a abrogat OUG13. Astfel, Liviu Dragnea a fost condamnat în mai 2019 pentru abuz în serviciu în dosarul angajărilor fictive, cu sentința de 3 ani de închisoare cu suspendare.

Noua formă votată în Senat:

  • Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea dreptului de a ocupa o funcție publică.
  • Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești și de condamnare.
  • Cu pedeapsă se sancționează și fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, îngrădește exercitarea unui drept al unei persoane ori creează pentru aceasta o situație de inferioritate pe temei de rasă, naționalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, orientare sexuală, apartenența politică, avere, vârstă, dizabilitate, boală cronică, necontagioasă sau infecție HIV/SIDA.

Citește și: VIDEO- EXCLUSIV- Scandalul RCA continuă: brokerii susțin că se simt discriminați în raport cu firmele de asigurări

Citește și: Plafonarea RCA, pe masa Guvernului

Senatul a impus o nouă formă și pentru neglijența în serviciu

  • Fapta funcționarului care, din culpă, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ și prin aceasta cauzează o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice saue ale unei  persoane juridice, se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
  • Dispozițiile prevăzute privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 de lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de neglijență de serviciu ori de abuz în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare.

Citește și: VIDEO- ASF a anunțat că asigurările RCA vor fi plafonate la nivelul din februarie 2023

Citește și: Românii care nu-și plătesc amenzile vor rămâne fără permis auto

Cătălin Drulă face acuzații împotriva noului proiect: „Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei”

Cătălin Drulă, președintele USR a reacționat dur privind noile schimbări: „E legea care ne-a scos în stradă, cu sutele de mii, în 2017. E legea pe care am oprit-o atunci. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor să dea liber la furat până în 250.000 de lei”.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: Poliţiştii protestează în fața sediului MAI. "Suntem sclavii incompetenței voastre!"

Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion a avut și el drept la replică: „Ce reprezintă pentru îmbuibații din PSD și PNL 50.000 de euro? O nimica toată. Iohannis și Predoiu desăvârșesc ce a început în 2017 Dragnea”.

Citește și: VIDEO- Au apărut noile modificări ale Coaliției pentru pensiile speciale

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

Cu toate acestea, Niculescu Țăgârlaș (PNL), președintele Comisiei Juridice din Senat a explicat că s-a votat în așa fel încât Parlamentul să modifice legea în acord cu deciziile Curții Constituționale:  „Reprezentanții Coaliției de guvernare au formulat amendamente care au fost dezbătute și au fost admise de către comisia juridică, fiind integrate în cadrul raportului. Senatul este prima cameră sesizată”.

Citește și: VIDEO- Ce a spus președintele Klaus Iohannis după ce a fost întrebat despre pensiile speciale


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si