Florii 2023. Sărbătoarea Floriilor reprezintă una din cele 12 sărbători împărătești din cursul anului bisericesc. Sărbătoarea este așteptată cu mare fast de către creștin-ortodocși.

Aceasta simbolizează Intrarea Domnului în Ierusalim, orașul unde a început să fie celebrată.

Ce semnificație are, de fapt, sărbătoarea de pe 9 aprilie?

În trecut, Duminica Floriilor era sărbătorită doar de comunitatea creştină din Ierusalim, fiind mai apoi transmisă şi în Egipt, Siria şi Asia Mică, iar în secolul al V-lea se sărbătorea şi în Constantinopol, când împăratul şi curtea participau la procesiunea

solemnă.

Floriile îi pregătesc pe creștini de biruința lui Iisus Hristos și de duminica următoare, anume Ziua Învierii. De asemenea, Floriile deschid „Săptămâna Mare”.

Citește și: Lunea Mare: Ce nu ai voie să faci în această zi?

De asemenea, Floriile reprezintă prima ocazie în care Mântuitorul a acceptat să fie tratat regește și să se numească Împărat.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Floriile, asemenea Paștelui, sunt sărbătorite la date diferite, premergând Învierea Domnului cu o săptămână. Ziua în care cade Paștele este calculată în funcție de echinocțiul de primăvară și de luna plină.

Ce semnificație are salcia pusă la intrarea în casă?

Potrivit legendei, salcia ar fi fost folosită drept punte peste un râu pentru a o ajuta pe Maica Domnului să-și continue drumul, iar drept mulțumire, Fecioara Maria a sfințit salcia. Astfel, în zilele noastre, creștinii adună crenguțe de salcie pe care le duc la biserică pentru a fi sfințite de preoți, apoi le așază la icoane sau deasupra ușii de la intrare pentru a-i păzi pe toți cei din casă de boli și ghinioane.

De Florii, se oficiază o liturghie specială, diferită de restul duminicilor. Este indicat să vă împărtășiți în această zi. La sfârșitul slujbei, preoții împart crenguțe de salcie sfințită, pe care este bine să le luați acasă și să le așezați la icoane, deoarece se spune că au putere tămăduitoare. Alţii le așază la uşa de la intrare, să le protejeze locuinţa. Totodată, există obiceiul ca părinţii să-i lovească pe copii cu nuieluşe de salcie când vin de la biserică, pentru a creşte sănătoşi şi înţelepţi.

În unele zone, sunt puse sub pernă de către fetele mari înainte de culcare, existând credinţa că astfel vor deveni mai frumoase şi se vor mărita în acel an.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citește și: Felicitări de Florii 2023. Mesaje, urări și imagini cu text cu ,,La mulți ani''. „De Florii, să se răsfrângă asupra ta bunătatea şi dragostea ce izvorăsc dintr-o inimă mare şi iubitoare.”

De asemenea, crenguțele sfințite de salcie se pun la pomii fructiferi și la vie pentru a spori rodul, sau la stupi pentru a binecuvânta albinele.

Se spune că nu este bine să arunci ramurile de salcie uscate din casă până nu aduci unele proaspete ca să le înlocuiești. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si