Tradiții și obiceiuri de Florii. Cum se sărbătorește ziua în care Iisus a intrat în Ierusalim
Tradiții și obiceiuri de Florii. Floriile reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Acestea se sărbătoresc cu o săptămână înainte de Paștele ortodox.
Tradiții și obiceiuri de Florii. Floriile sunt sărbătorite pe data de 9 aprilie 2023. Această zi vine cu o serie de tradiții și obiceiuri pe care credincioșii trebuie să le respecte.
Tradiții și obiceiuri de Florii
Cea mai cunoscută tradiție specifică Floriilor este cea a salciei. Credincioșii aduc ramuri de salcie la biserică, pentru a fi sfințite. După ce se încheie slujba, creștinii vor lua câte o ramură de salcie, pe care o aduc acasă.
Ea trebuie să fie păstrată lângă o icoană.
Potrivit datinilor, salcia are puteri miraculoase. În cazul în care cineva se află la timp de necaz, este un ajutor celui care o folosește.
Ele aduc aminte de ramurile de finic și măslin. Aceste ramuri l-au întâmpinat pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos la intrarea în Ierusalim.
Mai mult de atât, gospodinele coc de Florii atâtea pâini câți membri are familia.
Pâinile trebuie împletite din aluat de grâu. Acestea sunt ornate cu figurine sau cruci din același aluat.
Gospodinele trebuie să dea pâinicile celor săraci, pentru a fi protejați de rele.
De Florii, fetele fierb apă cu busuioc. Ele merg la miezul nopții pentru a fierbe apa și o lasă pentru a se spăla pe cap cu ea a doua zi. Potrivit tradiției, ele vor avea un păr bogat și sănătos.
Apa se pune apoi la rădăcina unui păr înflorit, rostind: “Cât de frumos e părul înflorit, așa de frumoasă să fiu și eu; cum se uită oamenii la un păr înflorit, așa să se uite și la mine!”
Tradiția spune că așa cum va fi de Florii, asemenea va fi în ziua de Paște.
De Florii se mănâncă pește. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Peștele are puteri tămăduitoare, dacă se consumă în această zi.
Cum sărbătoresc românii Intrarea Domnului în Ierusalim
Duminica Floriilor îi pregătește pe credincioși de biruința lui Iisus Hristos pentru ziua Învierii.
Floriile deschid o săptămână importantă și anume Săptămâna Mare.
În Duminica Floriilor, credincioșii merg la Biserică. Aceștia duc ramuri de salcie, care urmează a fi sfințite. După slujbă, creștinii se întorc acasă, unde vor pune ramurile lângă o icoană. Aceste ramuri au puteri vindecătoare, în vreme de necaz.
Gospodinele vor coace pâini, atâția câți membri are familia. Pâinile se împletesc din aluat de grâu. Ele urmează a fi ornate cu figurine sau cruci din același aluat.
Ele se vor da de pomană săracilor, pentru a fi feriți de necazuri.
De asemenea, de Florii se mănâncă pește, fiind a doua dezlegare din Postul Paștelui, după ziua Bunei Vestiri. Potrivit tradițiilor, peștele consumat astăzi are puteri tămăduitoare.