Minivacanță 1 mai 2023. Câte zile libere vor avea angajații din România la începutul lunii mai?
Minivacanță 1 mai 2023. O nouă minivacanță pentru angajații din România! După câteva zile libere pe care le-au avut cu ocazia Paștelui, românii se vor bucura în curând de o nouă minivacanță.
Minivacanță 1 mai 2023. Câte zile libere vor avea angajații din România la începutul lunii mai?
Românii vor sărbători în 2023 1 Mai într-o zi de luni. Această zi era sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Sute de oameni care erau în ținute festive țineau pancarte uriașe.
În cultura românească, ziua de 1 Mai este una dintre cele mai așteptate sărbători, fiind considerată începutul sezonului de vară. De obicei, românii se bucură de această zi în aer liber, la mare, la munte sau în spații verzi, organizând grătare, picnic-uri și alte activități în natură.
În perioada postdecembristă, în anul 2003, Blocul Național Sindical a încercat să organizeze o adunare populară, cu mici și bere, pentru a celebra ziua de 1 Mai. Cu toate acestea, tradiția de a sărbători 1 Mai în aer liber este puternic înrădăcinată în cultura românească, acest obicei a fost afectat de pandemia COVID-19 și de restricțiile impuse pentru a preveni răspândirea virusului.
În general, 1 Mai este sărbătoarea internațională a muncii, celebrată în multe țări ale lumii, iar tradițiile și obiceiurile locale pot varia.
Deși originile acestei sărbători sunt legate de luptele muncitorești pentru drepturile lucrătorilor, în prezent, această zi este de obicei o oportunitate pentru a petrece timp cu familia și prietenii și pentru a sărbători sosirea primăverii și a sezonului de vară.
Pe lângă cele 21 de zile de concediu, salariații din România primesc și 15 zile libere de la stat. În 2023, doar 3 vor pica în weekend.
Și elevii vor beneficia de liber în această perioadă.
Minivacanță 1 mai 2023. Ce alte zile libere există până la finalul anului 2023?
Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)
1 iunie (Ziua Copilului) – joi
4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi
1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)