Ce semnificație are ziua de 1 mai?  Românii vor sărbători 1 Mai mai exact luni. Această zi era sărbătorită prima dată de către mișcarea socialistă în 1890. În perioada regimului comunist, autoritățile organizau manifestații uriașe pe marile bulevarde. Sute de oameni care erau în ținute festive țineau pancarte uriașe.

După anul 1990, importanța propagandistică a zilei a fost minimalizată. Românii se bucură de 1 Mai în aer liber, la mare, la munte, la iarbă verde.

În istoria postdecembristă, în anul 2003, Blocul Național Sindical a încercat organizarea unei adunări populare, cu mici și bere, pentru a celebra ziua de 1 Mai.

1 Mai-povestea micului

Povestea micului 1 Mai își are rădăcinile în evenimentele de la Chicago din 1886. În acea perioadă, lucrătorii din Chicago au început o campanie pentru reducerea zilei de muncă de la 12 la 8 ore.

La 1 mai 1886, mii de muncitori din Chicago au ieșit în stradă pentru a-și cere drepturile. În timpul unei manifestații pașnice, a izbucnit o explozie în Piața Haymarket, soldată cu moartea și rănirea unor manifestanți și a polițiștilor.

Autoritățile au considerat explozia ca fiind un act de terorism și au arestat mai mulți lideri sindicaliști. În urma unui proces controversat, patru lideri sindicaliști au fost condamnați la moarte, iar alți doi la închisoare pe viață.

În semn de solidaritate cu acești lideri sindicaliști condamnați, mișcarea sindicală internațională a declarat 1 Mai ca Ziua Internațională a Muncii. De atunci, 1 Mai a devenit o sărbătoare internațională a lucrătorilor, marcând lupta pentru drepturile și condițiile de muncă mai bune.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Cercetătorii au descoperit „timpul negativ” într-un experiment de fizică cuantică- antena3.ro

Citeste si: Destinul tragic de care au avut parte trei membri ai aceleiași familii din Bistrița. Au fost găsiți morți în casa lor- wowbiz.ro

Citește și: 1 mai muncitoresc. Cum era sarbatorită, înainte de 1989, cea mai importantă sărbătoare a muncitorilor

Ce alte zile libere există până la finalul anului 2023?

Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!

Ce semnificație are ziua de 1 mai? De Ziua Muncii românii au liber din partea statului!

Mai (Ziua Muncii) – luni (minivacanță de 3 zile, sâmbătă-luni, 29 aprilie-1 Mai)

1 iunie (Ziua Copilului) – joi

4 și 5 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni (minivacanță de 5 zile de Ziua Copilului și Rusalii, joi-luni, 1-5 iunie; cu zi-punte 2 iunie, stabilită de Guvern)

15 august (Adormirea Maicii Domnului) – marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 12-15 august, cu zi-punte 14 august, stabilită de Guvern)

30 noiembrie (Sfântul Andrei) – joi

1 Decembrie (Ziua Națională a României) – vineri (minivacanță de 4 zile de Sfântul Andrei și Ziua Națională, plus weekend, joi-duminică, 30 noiembrie – 3 decembrie)

25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – luni și marți (minivacanță de 4 zile, sâmbătă-marți, 23-26 decembrie)

Citește și: Zile libere minivacanță 1 mai 2023. În ce zile nu merg elevii la școală?

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si