Chiar dacă suntem al doilea cel mai mare producător de miere din Europa, mâncăm miere de la străini. De cele mai multe ori, mierea de import este îndoită cu zahăr și nu are gust.
Marius Igna, apicultor devotat, a explicat cum se face mierea românească și la ce ar trebui să fim atenți atunci când alegem să cumpărăm miere din comerț.
Citește și: VIDEO- Meniurile cu canabis au ajuns un deliciu pentru patrupezi
Ce trebuie să știm despre mierea autentică românească?
Apicultorul lucrează în acest domeniu de peste 8 ani, iar pasiunea sa a prins contur încă din copilărie. Acum, Marius se poate mândri cu o stupină uimitoare.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
„O să vă arăt cum trebuie să arate o colonie de albine, dacă puneți mâna deasupra simțiți temperatura, trebuie să aibă 32 grade în cuib, deci cam acum începe matca să ponteze, cam peste o săpt, ea pe zi o să depună cam 1000 ouă, într-un cules amplu, profund, cam 2000-2500 de ouă pe zi”,
a explicat Marius Igna.
Citește și: Mierea românească, la mare căutare
La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm miere din comerț?
Este foarte important să ne asigurăm că știm ce consumăm. Recent, în raportul „From the hives”, Comisia Europeană a dezvăluit că în mierea importată pe continent s-au adăugat siropuri de zahăr făcute din orez, grâu sau sfeclă de zahăr.
„Să fim foarte atenți la etichetă, să scrie că mierea este produsă în România, în totalitate în România, să nu conțină alte amestecuri ue, non ue, sau mai stiu eu ce. Consider că mierea românească este una dintre cele mai bune”, a mai adăugat apicultorul.
Citește și: Românii care plantează acest copac vor avea parte de o binecuvântare. Frunzele, fructele și lăstarii se pot consuma
Iar pentru a ști exact cum trebuie să arate mierea adevărată, trebuie să mai fim atenți la câteva aspecte.
„Mierea trebuie să aibe un conținut și o culoare(...) sunt resturi de la căpăceala, de aici vă dati seama că nu a fost o miere tratată... Vă arăt și cum trebuie să decurgă ața mierii- trebuie să fie elastică, nu trebuie să se rupă”,
a mai explicat Marius Igna.
Consumul de miere a crescut în ultimii 10 ani. De la 200 de grame pe an, un singur român consumă acum aproape 700 de grame, spun specialiștii.