Senatorul PNL de Buzău Vlad Mircea Pufu a lansat petiţia online „Testaţi legumele şi fructele din pieţe!” prin intermediul căreia doreşte să determine administraţia locală să introducă teste rapide care să stabilească dacă produsele expuse la comercializare sunt conforme şi nu sunt periculoase pentru sănătatea consumatorilor, anunță Agerpres.

”Oamenii trebuie să știe ce mănâncă”

O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi comercianți din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice în proporții extrem de ridicate și nocive pentru organismul uman.

O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi comercianți din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice pentru fructe și legume.

O anchetă a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Buzău a scos la iveală faptul că doi comercianți din comuna Glodeanu Sărat foloseau substanțe toxice pentru fructe și legume.

[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: EXCLUSIV: Cum recunoaștem legumele care au pesticide?/ Sorin Mierlea: ”Este o problemă extrem de gravă”

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

”Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor.

Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, precizează senatorul Vlad Pufu în textul petiţiei online.

Petre Daea spune că cei care folosesc astfel de mijloace nu vor mai beneficia de spijin din partea statului

”Este nevoie ca Primăria Buzău să introducă teste rapide pentru depistarea produselor neconforme din pieţe! Este o măsură esenţială pentru protejarea sănătăţii buzoienilor, care elimină, în acelaşi timp, şi suspiciunile ce pot plana asupra producătorilor oneşti, care nu folosesc substanţe periculoase pentru creşterea producţiilor. În acelaşi timp, i-ar descuraja pe cei care folosesc asemenea substanţe să o mai facă. Aceste teste pot depista în doar câteva minute dacă există suspiciuni privind depăşirea nivelului maxim admis de substanţe nocive într-o legumă sau un fruct. Ulterior, probele vor fi trimise la laborator pentru o analiză amănunţită. Dar folosirea testelor rapide poate stopa vânzarea unui produs suspect către consumatori, până la confirmarea sau infirmarea prezenţei unor factori toxici prin analize, protejându-le, astfel, sănătatea”, a mai spus Vlad Pufu.

De asemenea, Ministrul Agriculturii, Petre Daea că agricultorii care folosesc substanțe toxice pentru tratarea legumelor vor rămâne fără subvenții.

Petre Daea - Ministrul Agriculturii

Petre Daea - Ministrul Agriculturii

[Sursa foto: Petre Daea - Facebook]

“În primul rând, le-am spus-o foarte clar specialiştilor din Autoritatea Fitosanitară să urmărească fiecare producător care are programul acesta de legume şi sunt obligaţi prin actul acesta normativ să verifice. Ăsta e primul lucru pe care trebuie să îl facă. În al doilea rând,  sfătuiesc fermierii să nu folosească aceste proceduri, întrucât ele vor fi monitorizate, iar cei care folosesc aceste mijloace nu vor mai beneficia în viitor de sprijin din partea statului.

Monitorizăm şi asemenea situaţii trebuie să le scoatem din practica acelora care urmăresc, prin mod artificial, să mărească viteza de desfăşurare a proceselor biologice şi să câştige prin timpurietate, cu mijloace artificiale pe care le folosesc, cu substanţe care nu sunt permise”, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Petre Daea.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

“Lucrurile nu le poţi controla în momentul în care ele pleacă pe reţelele de distribuţie, dar noi trebuie să urmărim lucrurile la producător şi o facem, motiv pentru care aceste măsuri pe care le-am luat le vom păstra printr-o monitorizare exactă a tuturor producătorilor din România”, a mai spus ministrul Agriculturii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si