Profesor doctor Ciprian Duță a vorbit, în exclusivitate pentru Știrile Kanal D, despre această reușită. Un material realizat de Iulia Dumitrașcu, corespondent Kanal D.
200 de operații gratuite și peste 3000 de consultații pentru depistarea afecțiunilor grave
Reporter: Spuneți-ne în primul rând ce fel de operații ați făcut în mod gratuit și căror pacienți? Ce tip de afecțiuni aveau?
Prof. dr. Ciprian Duță: În primul rând, doresc să vă mulțumesc pentru invitație și pentru ocazia pe care mi-ați dat-o, de a vorbi despre un subiect care reprezintă de mult timp un interes major atât pentru clinica noastră precum și pentru populația generală.
Citește și: Apare pastila electronică: ne va fi foame doar atunci când vrem noi
De ce spun asta? Pentru că așa cum bine știm cu toții incidența cancerelor este din păcate în continuă creștere, și așa cum ne-a demonstrat perioada pandemiei recente, cancerul este o afecțiune a cărei evoluție nu ține cont de ce se petrece în jur, nu o putem pune pe pauză.
Trei proiecte finalizate cu succes
Trebuie să găsim soluții pentru a acoperi neajunsurile sistemului, cu alte cuvinte trebuie să avem o implicare activă în atingerea acestui obiectiv.
Iar asta cred că reiese destul de clar din preocuparea constantă a noastră deja de aproape 10 ani de a atrage fonduri europene cu ajutorul cărora să putem îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite.
Citește și: Alte patru cutremure s-au produs marți dimineață în judeţul Arad
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Avem la activ 3 proiecte finalizate cu succes precum și proiectul despre care vorbim astăzi, un proiect finanțat prin programul Interreg România-Ungaria, implementat în parteneriat cu Universitatea din Szeged și care a reunit sub umbrela dorinței de a oferi servicii medicale de calitate, gratuite, mai multe specialități chirurgicale – chirurgia generală, ginecologia și chirurgia oro-maxilo-facială.
Proiectul nostru, așa cum îi spune și numele “Îmbunătățirea calității serviciilor medicale oferite prin idei româno-ungare chirurgicale inovative”, a urmărit oferirea accesului populației din zona transfrontalieră la consultații de depistare precoce și management multidisciplinar al diferitelor forme de cancer precum și accesului la proceduri chirurgicale complexe și intervenții chirurgicale minim invazive, laparoscopice și robotice.
”Chirurgia minim invazivă este de mult un subiect de interes pentru noi”
Și ca să revin punctual la întrebarea dumneavoastră, prin acest proiect, care este încă în implementare, până la ora actuală s-au realizat mai bine de 200 de intervenții chirurgicale gratuite de care au beneficiat pacienți cu neoplazii din sfera hepato-bilio-pancreatică, ginecologică și a tractului digestiv.
Reporter: Cum ați reușit să faceți aceste intervenții gratuite?
Prof. dr. Ciprian Duță: Mă bucur că ați pus această întrebare, pentru că aș dori să clarific de ce spun gratuite, pentru că bineînțeles acești pacienți ar fi beneficiat automat de tratament gratuit pentru afecțiunile lor, adresându-se unei
instituții publice.
Gratuitatea acestor intervenții se referă la achiziționarea prin acest proiect a unor echipamente performante și a diverselor instrumente de unică folosință necesare pentru a efectua aceste intervenții printr-un abord cât mai favorabil pacienților, și anume pe cale minim invazivă, laparoscopică și robotică, cât și la faptul că persoanele neasigurate, dacă este cazul, pot beneficia de aceste servicii medicale.
Chirurgia minim invazivă este de mult un subiect de interes pentru noi, și și-a demonstrat de-a lungul timpului avantajele atât pentru pacienți cât și pentru sistemul medical.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Citește și: Georgiana a încetat din viață. Ea a luptat până în ultima clipă pentru copiii ei: „Nedreaptă este viața!”
3000 de consultații de depistare și management multidisciplinar al cancerelor
Însă pentru a aborda un caz minim invaziv este nevoie de echipamente și instrumente speciale pentru care de cele mai multe ori fondurile sunt insuficiente. Și aici intervine importanța proiectelor precum acesta, prin care se poate obține o finanțare suplimentară, care să acopere costurile acestor echipamente și consumabile medicale.
Reporter: Înțeleg că s-au făcut și consultații gratuite....
Prof. dr. Ciprian Duță: Da, s-au efectuat peste 3000 de consultații de depistare și management multidisciplinar al cancerelor din sfera digestivă, ginecologică și oro-maxilo-facială.
Ce aș vrea să menționez este faptul că acestea nu au fost doar niște consultații de screening, pentru că noi am vrut să mergem puțin mai departe în ceea ce privește managementul acestor pacienți. Și astfel multe dintre aceste consultații au constat de fapt într-o reunire a unei comisii oncologice care și-a propus să analizeze datele pacienților suspecți sau chiar diagnosticați cu cancer și să formuleze un plan de conduită terapeutică personalizat.
Astfel, împreună cu un medic oncolog și un medic radiolog am discutat aceste cazuri și împreună, așa cum considerăm că este normal, am stabilit de ce investigații mai este nevoie, în ce ordine se impune efectuarea lor și care este metoda terapeutică optimă pentru fiecare pacient în parte.