Ligia Deca, Ministrul Educației a spus că rolul consilierii vocaționale este de a da informații părinților și elevilor ”vizavi de unde este potențialul de succes al copilului”, potrivit Digi24.

”Nu, trebuie să o trimită obligatoriu părinților, care, pe baza ei pot lua o decizie alături de copilul lor vizavi de cea mai bună variantă de viitor. Este evaluare făcută profesionist. De multe ori ni se spune că opțiunile pentru profilul sau specializarea de liceu sau opțiunile pentru programul de învățământ superior nu sunt cele care ar fi trebuit să fie pentru că nu au avut suficiente

informații vizavi de unde este potențialul de succes al copilului. Aici venim în întâmpinarea nevoilor familiilor și ale copiilor în a furniza această caracterizare, această îndrumare vocațională și profesională la finalul liceului. Este un lucru pe care unele școli deja îl fac prin intermediul consilierului școlar. Ne dorim să garantăm acest lucru pentru toți copiii”, a spus Ligia Deca, conform sursei citate.

Cât de importantă este consilierea vocațională

Psihologul clinician și consilier vocațional, Teodora Dobrescu a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre ce ar trebui să facă cei care sunt nesiguri ce meserie vor să urmeze, dar și despre cum ar trebui părinții sa își ajute copiii în orientarea în carieră.

”Recomandarea mea este să apeleze la un consilier vocațional. Acesta este o persoană specializată care asistă și ghidează un client/un grup de clienți să gestioneze aspecte referitoare la alegerea celei mai potrivite profesii.

Într-o primă etapă are loc un proces de cunoaștere reciprocă, se stabilește alianța consilier vocațional-client, se aplică chestionare de interese și aptitudini, care ajută clientul să-și descopere o imagine despre sine și rolurile profesionale pe care le poate avea. Apoi urmează etapa de suport pentru luarea unei decizii privind viitoarea carieră. Pot exista mai multe opțiuni profesionale, pentru fiecare se discută avantajele și dezavantajele, traseele educaționale, poziționarea actuală pe piața muncii, șansele de reușită, punctele tari și punctele slabe ale persoanei.
Dacă este cazul, se poate începe și o consiliere pentru dezvoltare personală”, a spus psihologul.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Nicolae Ciucă, prima reacție după ce legile educației au fost adoptate: ”Fac apel la cadrele didactice să revină la catedră”

Teodora Dobrescu - consilier vocațional

Teodora Dobrescu - consilier vocațional

[Sursa foto: Arhiva stirilekanald.ro]

”În următoarea etapă se agrează un plan de acțiune pentru atingerea obiectivelor stabilite la etapa precedentă. Evident, consilierea vocațională se adresează și celor care au deja o profesie, însă simt că nu le mai aduce satisfacții și realizează ca au nevoie de o reconversie profesională. În opinia mea, scopul final al unui proces de consiliere vocațională este acela de a trăi o viață productivă și plină de sens. Ar trebui să existe disciplină de consiliere vocațională în școlile generale și licee. Apoi, consilieri vocaționali care să sprijine copiii și adolescenții în alegerea celei mai potrivite profesii pentru ei. Parcursul profesional definește o persoană. Este important să se înțeleagă că este un proces dinamic, creat din alegerile pe care le facem în viață.

Iar viața profesională are impact asupra vieții personale, și invers”, a mai adăugat Teodora Dobrescu.

Totodată, și părinții  trebuie să participe în orientarea în carieră a copiilor lor.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

De asemenea, este necesar ca sistemul educațional să fie corelat cu oferta existentă pe piața muncii și cu meseriile care sunt previzionate să apară în viitor. Până la un punct, părinții pot fi modele pentru copiii lor, în ceea ce privește alegerea unei cariere. Însă nu ar trebui să li se impună acest lucru. De la vârste mici, recomand să fie stimulată curiozitatea și ingeniozitatea copiilor prin diverse jocuri referitoare la profesii. Părinții să le fie ghizi copiilor în călătoria lor, să le ofere informații corecte și actuale, să-i ajute să-și păstreze o atitudine pozitivă, să le creeze condiții în care să-și dezvolte încrederea în sine, perseverența, inițiativa. Sunt doar câteva exemple”, a precizat consilierul vocațional.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si