Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în cursul zilei de marți, că România a încărcat Articolul 8 din Convenție, cel cu privire la „respectarea vieții private și de familie”, în cazul persoanelor care formează cupluri de același sex.

Decizia a fost luată cu cinci voturi la 2, în procesul intentat de Buhuceanu, Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României.

Potrivit Asociației ACCEPT, este vorba despre o „hotărâre istorică”,

iar România va trebui „să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex”.

Citește și: EXCLUSIV: Consilierea vocațională, sprijin în alegerea unei meserii de viitor/ Teodora Dobrescu: ”Scopul este acela de a trăi o viață productivă și plină de sens”

România trebuie să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex

„Astăzi, 23 mai 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a pronunţat o  hotărâre  mult aşteptată de zecile de mii de familiile formate din persoane de acelaşi sex din România în cazul Buhuceanu şi Ciobotaru şi alte 20 de familii împotriva României. Hotărârea vine la 4 ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaştere şi protecţie legală pentru familiile lor.

CEDO a constatat în acest caz faptul că România a încălcat Articolul 8 al Convenţiei, care protejează viaţa de familie, în cazul celor 42 de petenţi. În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenţia, România trebuie să adopte o formă juridică de recunoaştere a familiilor formate din persoane de acelaşi sex”, a transmis, marţi, Asociaţia ACCEPT.

Citește și: VIDEO: Monica Anisie, gafă în Senat în timp ce vorbea despre Legile Educaţiei/ ”Aceste legi este despre viitor”

Potrivit sursei citate, CEDO a subliniat nevoia urgentă a familiilor formate din persoane de același sex să fie recunoscute și să le fie oferite drepturi egale și „să se creeze un cadru legal care să protejeze traiul în comun al acestor cupluri” .

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

„Asociaţia ACCEPT cere încă o dată cu ocazia acestei hotărâri Guvernului şi Parlamentului României să îşi facă datoria faţă de toţi cetăţenii lui şi să trateze toate familiile din ţara noastră cu demnitate şi respect”, a mai transmis Asociaţia ACCEPT.

Potrivit deciziei, CEDO „constată, cu cinci voturi la două, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenţie”.

Citește și: Simona Halep, la capătul puterilor: Sportiva acuză ITIA de ipocrizie şi se declară şocată după încă o amânare a cazului său

Ce prevede Articolul 8, încălcat de România

Articolul 8 din Convenție, încălcat de România, prevede:

„1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

2.  Autorităţile publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest lucru este prevăzut de lege şi este necesar, într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei publice sau al bunăstării economice a ţării, pentru apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, pentru protecţia sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora".

Citește și: LIVE TEXT- Grevă profesori 23 mai 2023. Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a a fost amânată! Senatul a adoptat legile educației

„Statul nu și-a respectat obligația de a asigura dreptul la respectarea vieții private și de familie”

De asemenea, CEDO „hotărăşte, în unanimitate, că constatarea unei încălcări a Convenţiei constituie în sine o satisfacţie echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanţi”.

În decizia CEDO se mai arată că, la momentul în care reclamanțiii au depus cererile la Curte, dar și în prezent, nu existau și nu există dispoziții în legislația română care să recunoască căsătoria între persoanele de același sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de același sex.

„Dimpotrivă, Codul civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se arată în decizia CEDO.

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Hatz Pizza, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citește și: Nicolae Ciucă, prima reacție după ce legile educației au fost adoptate: ”Fac apel la cadrele didactice să revină la catedră”

„Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii(...) Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii- care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România- aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul Articolului 8”, mai arată CEDO.

Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege.

Citește și: Liga Studenţilor Iaşi, despre greva profesorilor: „Este inacceptabilă solicitarea de creştere a salariilor”

„Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”, arată judecătorii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si