VIDEO - UPDATE - Angajații din educație continuă greva. Sindicaliștii vor o întâlnire cu președintele Iohannis, căruia îi cer să îşi exercite rolul de „mediator între stat şi societate”. Declarațiile Ligiei Deca
Grevă profesori 29 mai 2023. Cele două sindicații federale din învățământ au anunțat că greva generală din educație continuă și astăzi, după negocierile eșuate cu reprezentanții Guvernului și al ministerelor.
UPDATE 17.44: Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat că, în cazul în care greva nu se va finaliza, se va prelungi și anul școlar.
„Există soluţii în cazul în care această perioadă se prelungeşte, vom prelungi şi noi anul şcolar. Nu există varianta în care să nu finalizăm în condiţii bune anul şcolar, să nu se încheie mediile, să nu se desfăşoare examenele naţionale. Toate se vor desfăşura chiar dacă asta înseamnă prelungirea anului şcolar.
Mesajul meu către cei care protestează este să înţeleagă că facem toate eforturile şi că Ministerul Educaţiei este alături de ei în a-şi cere drepturile salariale corecte, însă, în acelaşi timp trebuie ne gândim la cum reuşim să asigurăm examenele naţionale, încheierea situaţiei şcolare şi dreptul la educaţie pentru toţi”, a declarat Ligia Deca.
„Înscrierile la examenul de Bacalaureat încep de astăzi, însă vorbim despre o perioadă de înscriere, perioada este 29 mai- 7 iunie.
Există timpul necesar pentru a se realiza aceste înscrieri. Dacă va fi nevoie, o vom prelungi, însă deocamdată avem unităţi de învăţământ unde se poate realiza această înscriere, acolo unde se poate asigura resursa umană în acest sens. Pentru celelalte unităţi de învăţământ, sperăm că protestul se va finaliza cât mai repede şi vom rămâne în perioada anunţată care se încheie pe 7 iunie”, a explicat Ministrul Educației pentru Antena 1.
În cazul celor care vor să studieze în străinătate, Ligia Deca a explicat că: „Vom face toate eforturile pentru a putea să garantăm accesul la examenele naţionale. Sigur, există situaţii speciale, punctuale. Vom lua legătura inclusiv cu omologii din alte state pentru a explica situaţia de fapt şi eu cred că lucrurile se vor rezolva în aşa fel că încheiem anul cu bine, în cazul în care această perioadă se prelungeşte”.
UPDATE 14.55: Sindicaliștii din învățământ au cerut o întâlnire marți, cu președintele Klaus Iohannis, căruia i-au cerut să-și exercite rolul de „mediator între stat şi societate” pentru a obţine din partea Executivului „soluţii reale şi imediate” pentru criza din educaţie.
„Vă adresăm rugămintea de a vă întâlni cu Birourile Executive ale celor trei federaţii reprezentative din învăţământ, în data de 30 mai 2023, ora 15:30.
Facem – din nou – apel la Domnia Voastră, în calitate de mediator între stat şi societate, pentru a obţine din partea Executivului soluţii reale şi imediate pentru sistemul de învăţământ. Excelenţă, pentru a avea o ROMÂNIE EDUCATĂ este nevoie de investiţii masive în educaţie şi de o resursă umană motivată”, se arată în documentul făcut public luni de FSLI, Federaţia „Spiru Haret” şi Federaţia „Alma Mater”, cele trei mai federaţii sindicale care îi reprezintă pe angajaţii din educaţie, care afirmă că au cerut o astfel de întâlnire încă din 10 mai.
UPDATE 13:45- Marius Budăi spune că este optimist înainte de începerea negocierilor cu liderii de sindicate
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus înainte de începerea negocierilor privind greva din educație că se simte optimist, dar nu știe dacă „discuțiile cu mine vor închide greva”.
„Eu fac tot posibilul, ce îmi stă mie în putere, ca ministru al muncii. Nu știu dacă discuțiile cu mine vor închide greva. Liderii coaliției vor veni și ei cu un răspuns. Nu la Ministerul Muncii se decide ce înseamnă cheltuielile la buget”, a
declarat ministrul Marius Budăi.
UPDATE 12:10- Președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, spune că examenele ar putea fi amânate
Dacă discuțiile cu reprezentanții Guvernului nu se vor încheia în folosul cadrelor didactice, amânarea examenelor naționale va fi luată în calcul.
„Noi suntem într-o acțiune de protest, în grevă. Când va înceta protestul, totul va reintra în normal. Eu sper să nu se ajungă în faza aceasta. Dar acum, există această posibilitate, de amânare a examenelor”, a declarat Marius Nistor.
UPDATE 11:50- Simion Hăncescu, despre negocierile de la ora 14:00
„Mandatul nostru este foarte clar. Dacă ne vine cu un proiect de ordonanță în care spune că salariul profesorului debutant va fi cel mediu brut pe economie în noua lege, este în regulă. Altfel, nu avem ce discuta. Nu știm ce vrea să ne spună domnul Budăi. Poate vor să dea o mărire suplimentară față de ce au dat ei cu primele acelea de 2.500…”, a spus Hăncescu pentru Libertatea.
UPDATE 11:00- Ministrul Muncii, Marius Budăi și sindicaliștii din educație vor purta discuții astăzi, la ora 14:00
Noi negocieri vor avea loc astăzi de la ora 14:00, potrivit Libertatea.ro. Sunt așteptate noi propuneri pentru angajații din educație, diferite față de cele făcute până în aceste momente.
Grevă profesori 29 mai 2023. Guvernul a transmis că lucrează la Ordonanța de urgență
Guvernul a transmis că lucrează la o ordonanță de urgență prin care să acorde celor aproximativ 274.000 de angajaţi din învăţământ: 2500 de lei pentru cadre didactice şi 2000 pentru cele nedidactice. Cu o parte din banii acordați de stat profesorii pot să își cumpere materiale pentru care să aducă documente justificative.
Propunerea autorităților a fost refuzată de angajații din educație care cer în continuare o majorare salarială cu 25%.
„ Oamenii au fost chiar jigniți de această ofertă. Oamenii vor creșteri salariale care să le permită să-și cumpere mâncare şi să-şi plătească facturile, nu au nevoie de creioane şi de gumă de şters”, a declarat Simion Hăncescu, lider sindical.
Grevă profesori 29 mai 2023. Anunțul făcut de sindicatele din învățământ
Cele două sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” au transmis ieri, prin intermediul unui comunicat de presă, că sunt de părere că „Guvernul este singurul responsabil pentru continuarea acestei forme extreme de protest”.
„Deja vu, greva continuă
După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului.
Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar.
Faptul că Guvernul României refuză să emită un astfel de act normativ, care să garanteze ceea ce a fost eliminat din Legea Învăţământului Preuniversitar și ceea ce s-a convenit în decembrie 2022 cu prim-ministrul Nicolae Ciucă (o grilă de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime) îi face pe angajați să creadă că, de fapt, Executivul nu dorește nici măcar prin noua lege a salarizării să acorde salarii decente în învățământ.
Menționăm că, la ultimele negocieri avute cu reprezentanții Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitările noastre au fost clare:
Majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice;
Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%;”, a fost mesajul transmis de sindicatele din învățământ în cea de-a doua săptămână de grevă.