EXCLUSIV: Sute de elevi din mediul rural au putut vizita muzee cu realitatea virtuală/ Nicoleta Felea: ”Ne propunem să facilităm accesul la cultură al elevilor”
Mai mulți elevi din mediul rural, cu posibilități financiare reduse au fost fascinați să viziteze virtual mai multe muzee din România, folosind ochelarii de realitate virtuală.
Mai mulți elevi au avut parte de o adevărată lecție de cultură, într-un mod unic și atractiv. Aproximativ 1.000 de elevi de la școli din mediul rural vor putea vizita muzee cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, în cadrul proiectului Muzee de la sat.
Copii, fascinați de turul virtual
Nicoleta Felea, copywriter a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre proiectul Muzee la satx, despre cum au reacționat copiii în momentul vizitei virtuale a obiectivelor turistice, dar și care este scopul acestui proiect.
” ”Muzeul de pe uliță în școală” este rezultatul unui alt proiect de-ale noastre, numit ”Muzee de la sat”. Începând din 2021, am început să scanăm și să integrăm pe platforma Muzee de la sat, obiective culturale din mediul rural din România, care să poată fi accesate și vizitate de oriunde, cu un simplu click. Am făcut și încă facem asta de două ori pe an, printr-un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Peste 50 de muzee de la sat, din două regiuni ale țării- Moldova și Muntenia- sunt acum disponibile pentru vizita virtuală ”, a spus Nicoleta Fetelea.
”Ulterior, ne-am dat seama că putem valorifica toate tururile virtuale ale acestor muzee, folosind ochelarii de realitate virtuală. În parteneriat cu Asociația ”Teach for Romania”, am identificat o serie de comunități rurale defavorizate din zona Moldovei și, în final, am selectat 10 instituții.
Astfel, aproximativ 1000 de elevi din 10 sate din Moldova, vor putea vizita virtual muzee pe care noi le-am scanat în prealabil”, a adăugat Nicoleta Felea.
”Au fost atrași de obiectele vechi, semn că trecutul îi face curioși”
De asemenea, aceasta a povestit și care este scopul proiectului, dar și următoarele școli care urmează să aibe parte de experiența inedită.
”Proiectul are un dublu scop. Ne propunem să facilităm accesul la cultură al elevilor din zone rurale defavorizate și, totodată, să promovăm patrimoniul cultural material. Copiii prezenți la aceste sesiuni pot explora interactiv obiectele culturale de la platforma Muzee de la sat. Până în acest moment am fost la 5 dintre școlile incluse în proiect, în județele Iași, Vaslui și Galați.
În total, pe parcursul a trei luni, echipa va vizita 10 școli gimnaziale și aproximativ 1000 de copii vor beneficia de o experiență de învățare inedită”, a precizat copywriter-ul.
”O mare parte dintre elevii de la sat nu reușesc din motive financiare, să viziteze muzee, indiferent că sunt în mediul rural sau în urban. Și lucrul acesta ne-a fost confirmat în nenumărate rânduri de dascălii cu care am vorbit: ”Unii dintre ei nu au văzut niciodată un muzeu”. Îi vedem fascinați, entuziasmați de tehnologie, dar și de ceea ce vizitează, mai ales dacă muzeul vine cu o temă care să le placă.
Le-am oferit un tur virtual de la Muzeul Zoologic Constantin Romanescu din Poiana Teiului, județul Neamț și au fost atrași de foarte multe animale expuse acolo, dar și de obiectele vechi din colecția de etnografie, semn că trecutul îi face curioși”, a concluzionat Nicoleta Felea.