Sărăcia se resimte în România. Din ce în ce mai mulți român nu își mai permit o masă echilibrată din cauza prețurilor pe care le are mâncarea. Oamenii renunță la carne din cauză că este scumpă și își domolesc poftele în materie de mâncare în funcție de cât le cere buzunarul.

Carne cumpărată din bijuterii amanetate, doar o dată pe săptămână

"Cu uitatul rămân, că așa nu-ți dă mâna. Poftim. 30 de lei astea să le prăjești sau să le dai prin mașina de tocat", a declarat un român despre prețul exorbitant al unei bucăți de carne.

Cei mai săraci români au devenit și mai săraci. Un procent copleșitor de mare din populația României nu-și mai permite ”luxul” unei mese adecvate care să conțină carne, pește sau înlocuitori vegetali, o dată la două zile. Este și cazul acestei doamne.

Vă mai permiteți, doamnă, o masă care să conțină carne?

"Să zic sâmbăta, o dată pe săptămână atât. Mă duc să-mi iau roșii, un pepene și asta mănânc, cu pâine", a spus femeia.

Pentru a pune ceva pe masă femeia a recurs chiar la un gest extrem: și-a amanetat o bijuterie pentru 300 de lei.

"M-am dus și mi-am dus un inel la amanet ca să pot... până pe 13 când iau pensia", a continuat aceasta.

Citește și: Cum arată vaporul de lux construit pentru Elena și Nicolae Ceauşescu

Risc de sărăcie acută în România

Datele Eurostat plasează România în coada rușinii. Nu mai puțin de 4 din 10 români sunt expuși riscului de sărăcie, astfel că nu își permit o masă adecvată.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

La fel de rău ca noi la capitolul persoane aflate în risc de sărăcie stau vecinii bulgari și slovacii. În total, mai bine de 8 la suta din populația UE nu-și permite o masă adecvată.

POPULAȚIA CARE NU ÎȘI PERMITE O MASĂ ADECVATĂ

BULGARIA- 44.6%
ROMÂNIA- 43.0%
SLOVACIA- 40.5%
TOTAL UNIUNEA EUROPEANĂ- 8.3%

La polul opus, cei mai mulți oameni care au acces la o masă echilibrată sunt în Irlanda (5%), Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

"M-am stabilit in Suedia acum 20 de ani, chiar nu înțeleg cum oamenii mai trăiesc în România la prețurile astea, pentru că ori sunt egale cu prețurile din Suedia, dar veniturile nu se compară, eu am 3850 de euro net", a declarat un român stabilit în Suedia.

Citește și: Și-a vândut fiul în schimbul unei sume de bani. Copilul în vârstă de 13 ani era pus la munci grele şi era cazat în condiţii insalubre

Prețuri mari, putere de cumpărare mică

"Creșterea puternică a prețurilor a tăiat din puterea de cumpărare a populației. Să nu uităm că mai mult de jumătate din populație trebuie să se descurce, lunar, cu maxim 2500 de lei.

Ideea unui trai decent a devenit un adevărat miraj", a declarat Adrian Negrescu, economist.

Oamenii încearcă să găsească tot felul de soluții pentru a pune în meniu și un pic de carne.

"Fac și ciorbiță, fac și felul doi dintr-un pui. Nici nu m-am uitat la carne. Mai am în congelator și am luat cateva legume, am zis să beau și eu o cafea că doar asta îmi mai ridica moralul", a spus un om.

Cozi mici la magazine și la mici la Obor

Cozi mici la magazine și la mici la Obor

[Sursa foto: Stirile Kanal D]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Dovada că oamenii au scos carnea din meniu sta și la taraba de mici. Altadată, cozile aici erau kilometrice, acum tot mai puțini sunt cei care se opresc să-și facă pofta.

"Se vede clar că a mai scăzut, uite și tu nu mai avem cozile alea infernale? Ne mulțumim cu ce avem, sănătoși să fim, chiar dacă nu se mai mănânca 4-5 mici, se mănânca 2-3", proprietar mici Obor.

Cum vi se pare prețul?

"Cam piperat pt un mic. Dacă se poate, dacă nu, ne punem pofta in cui", a spus un om cu privire la prețul micilor.

Anul trecut 95,3 milioane de cetăţeni din Uniunea Eruopeană au fost supuşi riscului de sărăcie ori de excludere socială, echivalând cu aproximativ 22% din populaţia UE.

Citește și: Noi detalii despre taxa de pod de la Fetești. Cât vor plăti șoferii


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si