Darius Vâlcov ar putea fi extrădat. Curtea de Apel Napoli a dispus predarea sa către autoritățile române. Decizia nu este definitivă
Darius Vâlcov și-ar putea executa mandatul de arestare european în România, după ce Curtea de Apel Napoli a dispus predarea sa către autoritățile române. Decizia nu este definitivă.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că, în cursul zilei de joi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Darius Vâlcov autorităților competente din România pentru executarea mandatului european de arestare.
Hotărârea nu este definitivă.
„Sunt foarte puține persoane condamnate în România care folosesc jurisdicții străine”
Alina Gorghiu a făcut câteva mențiuni legate de situația persoanelor ce au fost condamnate penal și care se sustrag executării pedepsei în România.
„Este cunoscut că sunt foarte puţine persoane condamnate în România care folosesc jurisdicţii străine şi prevederi din legislaţia altor state, pentru a nu executa pedeapsa în România. Este importantă consolidarea cooperării judiciare.
România nu este un caz singular. Şi alte state din UE se confruntă cu situaţii similare. Vă asigur că suntem activi, implicaţi în soluţionarea acestei probleme. Procedura de emitere şi executare a mandatului european de arestare este una exclusiv judiciară, atribuţiile în acest domeniu fiind ale instanţelor de judecată”,
a afirmat ministrul Justiţiei.
Alina Gorghiu a indicat setul de atribuții al Ministerului Justiției: facilitarea comunicării, asistării şi sprijinirii autorităţilor judiciare române şi străine la emiterea şi executarea MEA (mandatului european de arestare).
Darius Vâlcov, predat autorităților române
Ministrul Justiției a făcut anunțul referitor la predarea lui Vâlcov autorităților române.
„În acest context doresc să vă informez că, astăzi, Curtea de Apel din Napoli a dispus predarea lui Vâlcov Darius Bogdan, autorităţilor competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023
de către Tribunalul Bucureşti în dosarul penal referinţa nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentinţa nr. 74 din 8.2.2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiaşi Înalte Curţi nr. 38/02.05.2023, pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi spălare de bani săvârşite în România în perioada 2009-2013. Hotărârea nu este definitivă. Poate fi atacată cu recurs în termen de 5 zile, la Curtea de Casaţie a Italiei”,
a anunţat Gorghiu.
Sursa citată menționează că Vâlcov s-a predat autorităților italiene la data de 23 mai în Napoli. Legislația italiană spune că având în vedere locul predării, a fost atrasă competența Curții de Apel Napoli.
Potrivit sursei citate, Vâlcov s-a predat autorităţilor italiene în 23 mai, în Napoli. Conform legislaţiei italiene, având în vedere locul predării, a fost atrasă competenţa Curţii de Apel Napoli. Instanţa de executare italiană nu a dispus arestarea provizorie în vederea predării, fiind lăsat în libertate, sub supraveghere.
„În cauză au fost invocate două argumente: legăturile persoanei solicitate cu statul italian, care ar fi justificat recunoaşterea pedepsei şi punerea sa în executare în Italia, şi condiţiile de detenţie din România, considerate necorespunzătoare. În dovedire, apărătorii persoanei solicitate au depus o serie de înscrisuri şi rapoarte.
Autorităţile române (instanţa de executare, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, magistratul român de legătură) au depus documente în dovedirea prezenţei în România a lui Vâlcov (nefiind îndeplinită condiţia şederii neîntrerupte în Italia în ultimii 5 ani) şi
informaţii detaliate privind condiţiile de detenţie. La termenele de judecată din 6 iulie, respectiv 20 iulie, a participat şi doamna Laura Ceh, magistratul român de legătură în Italia”, se menţionează în declaraţie.
Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost dat în urmărire de către Poliţia Română, după ce a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.
Vâlcov a fost condamnat de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la şase ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani, decizia instanţei fiind definitivă.