Plajele cu nisip fin, apa de un turcoaz spectaculos și resorturile de lux i-au adus Albaniei renumele de Maldive a Europei. Însă în spatele frumuseții locurilor, se ascunde o problemă stringentă: nu are cine să muncească. Marsel e un tânăr ospătar care vrea să emigreze în Italia.

Citește și: VIDEO. Cum arată stațiunea de lux din interiorul Lunii uriașe din Dubai. Un nou proiect SF în paradisul șeicilor

Marsel:   „Motivul este foarte simplu. Salariile foarte mici și criza de forță de muncă stau la baza deciziei mele. Salariile minuscule, pe când prețul alimentelor este uriaș. Practic, ce încasezi dimineața, seara nu-ți mai ajunge să cumperi tot ce ai nevoie. Ai mai multe cheltuieli decât încasări, asta e problema.”

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Ca el, gândesc majoritatea tinerilor albanezi pe care boom-ul turistic al țării nu e suficient să îi țină acasă dacă salariile nu țin pasul.

Brunilda Licaj, profesor universitar: „Lipsa forței de muncă va avea un impact direct, în special anul acesta și în anii care vin, pentru că numărul turiștilor continuă să crească, și va crește constant odată cu îmbunătățirile aduse infrastructurii.

Și tot avem nevoie de tineri care să vrea să lucreze, asta va rămâne o problemă mult timp.” 

Cât ajunge să coste un sejur la un hotel de 4 stele

Un sejur în Albania costă în jur de 500 de euro de persoană la un hotel de 4 stele, o ofertă extrem de atractivă dacă e să comparăm cu Grecia sau chiar Bulgaria.

Așa se face că turismul a ajuns să reprezinte aproape 20% din produsul intern brut al Albaniei. Dar mai e de lucrat, spune Eduart, proprietarul unui resort de lux.

Eduart Xhepa, proprietar resort: „Vreau să le spun tuturor că produsele locale sunt extrem de importante. Un italian nu o să vină niciodată în Albania ca să guste brânză italienească sau roșii italienești, ci ca să încerce bunătățile locale.” 

Numai anul trecut, în Albania au ajuns peste 7,5 milioane de turiști. De trei ori mai mulți decât Bulgaria, o țară de trei ori mai mare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si