Sfânta Maria: Zi liberă pe 15 august 2023. Ce beneficii primesc cei care muncesc în aceasta zi?
Sfânta Maria este una din cele mai importante sărbători ale verii și ale lunii august. Așa cum s-a obișnuit din anii trecuți, această zi este liberă, iar în acest an, românii vor avea o mini vacanță de patru zile.
Pe data de 15 august este prăznuită Sfânta Maria Mare, denumită și Adormirea Maicii Domnului. Ca în fiecare an, românii se bucură de o zi liberă, însă în acest an aceștia vor avea o minivacanță de patru zile. Românii primesc liber în această zi, indiferent că lucrează la stat sau la privat.
Sfânta Maria Mare pică în acest an în ziua de marți, prin urmare, Guvernul a decis în luna decembrie ca data de 14 august să fie și aceasta liberă, adunate cu zilele din weekend, românii vor avea o mică vacanță.
Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează tercerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor, iar în calendar este însemnată cu cruce roșie.
Adormirea Maicii Domnului 2023: Ce semnificație are această sărbătoare?
Această sărbătoare aduce de la sine tradiții și obiceiuri din timpuri străvechi, unele fiind păstrate și-n ziua de astăzi în unele zone ale țării. Sfânta Marie Mare este prăznuită după 14 zile de post și rugăciune, pe data de 15 august 2023, fiind o sărbătoare marcată cu cruce roșie.
În această zi are loc și unul dintre cele mai importante pelerinaje, pelerinajul de la mănăstirea Nicula.
Preoții susțin că trupul Mariei nu a putrezit, ci a fost ridicat la ceruri de către Dumnezeu. Această sărbătoare este simbolizată de albastrul cerului și de crin, considerat floarea purității.
Este una dintre cele mai importante sărbători din an și semnifică adormirea și proslăvirea prin ridicarea trupului la cer a Fecioarei Maria.
Pe data de 15 august nu este bine să speli, să coși, să mergi la câmp sau să faci alte treburi în gospodărie. Credincioșii merg la biserică cu bucate sfințite pe care le împart sărmanilor pentru sufletele celor trecuți în neființă.
Există și o serie de obiceiuri ce trebuie respectate în această zi. Astfel că, cei trecuți în neființă trebuie pomeniți, iar la biserică se duc colaci, struguri și prune. Totodată, în această zi lu se spală, nu se coase, nu se face treabă prin casă sau la câmp, altfel poți fi lovit de boală.
Această sărbătoare vine după două săptămâni de post pentru creștini, unde aceștia nu au voie să mănânce produse din carne, lapte sau ouă, nu au voie să facă cununii sau botezuri, nu trebuie să consume alcool sau să intrețină relații intime.