Alimentele se ieftinesc. Cât de mult vor scădea prețurile? Măsura intră în vigoare de la 1 august
Începând cu data de 1 august 2023, prețurile la alimentele de bază vor fi mai mici. Cât de mult vor scădea prețurile pentru aceste alimente?
Adaosul comercial la alimentele de bază va fi plafonat în curând. Românii ar urma să plătească mai puțin pentru 14 alimente de bază.
Măsura ar urma să intre în vigoare de la data de 1 august, iar prin aceasta românii ar trebui să plătească mai puțin pentru un total de 14 produse. Un magazin a plafonat deja adaosul comercial, iar ieftinirile se situează între 10 bani și 3 lei, în funcție de aliment.
În magazinul unde prețurile au fost deja plafonate, pentru un coș cu pâine, lapte și ouă, românii plătesc aproximativ 21 de lei, iar înainte de plafonare plăteau 23 de lei.
Printre produsele ieftinite este pâinea, pentru care prețul a scăzut cel mai mult, de la 6 la 4,20 de lei. Laptele și ouăle au parte de o reducere mai mică. Pe lista produselor de bază se numără și sortimente de pâine, lapte, iaurt, legume şi fructe.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cu toate acestea, românii nu găsesc reducerile la cele 14 produse alimentare în alte magazine. Potrivit antena3.ro, cartoful are un preț ceva mai ridicat decât luna trecută. Într-unul din supermarketuri un kilogram de cartofi costa luna trecută 2,80 lei, iar luna aceasta a ajuns la prețul de 3,50 lei.
„E ca un Black Friday românesc în care prețurile se umflă înaintea evenimentului pentru că mai apoi să fie reduse fără să aibă un efect real asupra buzunarului clientului. Mai mult chiar, celelalte produse se vor scumpi și mai mult pentru că retailerii au afaceri din care vor să scoată cât mai mulți bani, în niciun caz mai puțini", a spus Adrian Negrescu, analist economic, pentru sursa citată anterior.
Citește și: Salariul minim ar urma să crească de la 1 septembrie, anunță surse guvernamentale! Vești bune pentru români
Începând cu data de 1 august, adaosul comercial pentru produsele de bază va fi plafonat: 20 la sută la procesator, maximum 5 la sută pe întreg lanţul de distribuţie şi 20 la sută la retailer.