Sinéad O’Connor: 10 dintre cele mai bune momente muzicale ale artistei
Cântăreaţa Sinéad O’Connor, cunoscută pentru hitul "Nothing Compares 2 U" a murit la vârsta de 56 de ani . Melodiile ei au reușit să sensibilizeze o lume întreagă.
Vestea morții lui Sinéad O'Connor la vârsta de 56 de ani și încurcătura disperată a vieții ei a reamintit imediat de profunzimea emoțională și imagistică a compozițiilor sale, de abilitățile sale interpretative tactile și de vocea sa deosebit de pătrunzătoare. Cu toată durerea autentică pe care a simțit-o de-a lungul vieții sale, O'Connor a dat dovadă de putere, spiritualitate și liniște, așa cum nicio altă solistă nu a putut.
1. "Heroine" cu The Edge (1986)
Când lui Edge i s-a oferit ocazia de a crea un peisaj sonor ambiental pentru drama anglo-franceză "Captive" din 1986, a apelat la Larry Mullen Jr., colegul său de la U2, și la O'Connor, semnatară a casei de discuri Ensign, pentru această poveste mohorâtă despre îndoială de sine și emancipare fermă, feminină. Era Sinéad începe cu o șoaptă și un țipăt.
2. "Mandinka" (1987)
Gândiți-vă la debutul ei picant și plin de rumoare "The Lion and the Cobra"- atmosferele amenințătoare, chitarele punk, vocea ei, strigătele sacre și senzualitatea.
Lucruri îndrăznețe. Dintr-o dată, apare "Mandinka", inspirată de Alex Haley's "Roots", cu cele șase corzi, ritmuri cu două tobe, vocea ei și o melodie irezistibiă pop, care schimbă atmosfera (sau cel puțin soarta comercială) a primului album al lui O'Connor.3. "I Want Your (Hands on Me)" (1987)
Cu o sexualitate impunătoare și cu o respirație aparte a Donnei Summer, O'Connor (și unul dintre co-scriitorii piesei, producătorul și soțul ei de atunci, John Reynolds) și-a fixat vocea și versurile senzuale pe un puls programat greoi.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citește și: Cântăreaţa Sinead O'Connor şi-a schimbat numele şi a trecut la islam
4. “Nothing Compares 2 U” (1990)
Simplitatea decorului, reflexul vocii ei pe fundalul lent și elegant, chiar și videoclipul sumbru- dacă nu l-ați mai urmărit de un minut, lăsați-vă fermecați din nou. Ea și Prince au avut disputele lor în legătură cu acest lucru, dar "Nothing Compares 2 U" rămâne un succes discret.
5. “Success Has Made a Failure of Our Home” (1992)
Două albume consecutive aclamate de critici și marea popularitate a piesei "Nothing Compares 2 U" au împins-o pe O'Connor să se retragă din lumina reflectoarelor și să producă un album de coveruri nu atât de popular, "Am I Not Your Girl?", cu piese precum "Success Has Made a Failure of Our Home".
Scrisă de compozitorul de muzică country, Johnny Mullins și susținută de un ansamblu asemănător cu cel al lui Gil Evans, videoclipul- O'Connor făcând inteligent semne în limbajul semnelor- este cel mai puternic.Citește și: Sinead O’Connor, agresata sexual de mama: „Ma obliga sa spun ca nu sunt buna de nimic”
Alte piese remarcante ale artistei au fost: “I Am Stretched on Your Grave” (1990), “War” (1993), “Thank You for Hearing Me” (1994), “Emma’s Song” (2000) și “Lay Your Head Down” (2011).
Cauza morții sale nu a fost încă dezvăluită, dar poliția britanică a declarat pentru Variety că nu tratează moartea ei ca fiind suspectă. Cântăreața a fost găsită "fără reacție" în locuința sa din Londra, miercuri, 26 iulie imediat după ora 11.00, și a fost declarată moartă la fața locului. Poliția a declarat că se pregătește un dosar pentru medicul legist.
Familia ei a spus într-o declarație: "Cu mare tristețe anunțăm trecerea în neființă a iubitei noastre Sinéad. Familia și prietenii ei sunt devastați și au cerut intimitate în aceste momente foarte dificile".
O'Connor, care a vorbit deschis despre lupta sa de zeci de ani cu boala mintală, a scris pe pagina sa de Facebook la începutul acestei luni că s-a mutat înapoi la Londra după 23 de ani și că termină un album care va fi lansat anul viitor. Ea a împărtășit, de asemenea, planurile de a pleca în turneu în Australia și Noua Zeelandă în 2024 și în Europa, Statele Unite și alte teritorii în 2025.
O'Connor a avut o copilărie dificilă după ce părinții ei s-au despărțit când avea opt ani. Cântăreața a susținut de la o vârstă fragedă că mama ei, cu care a locuit după separare, a abuzat-o fizic, ceea ce a dus la susținerea vocală a lui O'Connor pentru copiii abuzați. La 15 ani, O'Connor a petrecut optsprezece luni într-un azil, Magdalene din cauza absenteismului și a furtului din magazine. Cu toate acestea, încă de la o vârstă fragedă, O'Connor a dat dovadă de talent muzical și, după ce s-a mutat de la o școală la alta, a înregistrat un demo de patru piese. În cele din urmă a format trupa Ton Ton Macoute, a renunțat la școală și s-a mutat la Dublin, potrivit Variety.
Citește și: Campioana mondială, Tori Bowie, a murit la 32 de ani
Cariera lui O'Connor a progresat după ce a început să lucreze cu Fachtna O'Ceallaigh, fostul director de înregistrări al trupei U2, și a cunoscut un succes timpuriu odată cu lansarea în 1987 a albumului său de debut "The Lion and the Cobra", care a obținut statutul de album de aur și i-a adus o nominalizare la premiile Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală rock feminină.