Zilele trecute o femeie de 35 de ani, mamă a doi copii din Indiana, a murit după ce a băut patru sticle cu apă în 20 de minute. După această situație halucinantă, medicii au tras un semnal de alarmă.

”Nu este de glumit”

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Iași a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre intoxicația cu apă și tot ce trebuie să știți despre hiperhidratare.

Citește și: Intervenție de urgență într-o localitate din Satu Mare. Doi bărbați s-au intoxicat cu diluant

”Nu este de glumit, atenție! Intoxicația cu apă poate fi mortală. Nu contează cât bei, ci cât de repede bei! Nediagnosticată și netratată la timp hiperhidratarea cauzată de consumul excesiv de apă poate crea mari probleme de sănătate. Până când legea Ciuhodaru privind predarea educației pentru sănătate și a noțiunilor de prim ajutor în toate școlile din Românie va fi votată de Parlament trebuie să știți aceste informații”, a spus medicul.

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

Tudor Ciuhodaru - medic UPU Iași

[Sursa foto: Tudor Ciuhodaru - Facebook]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Zilele trecute o femeie de 35 de ani, mamă a doi copii din Indiana, a murit după ce a băut patru sticle cu apă în 20 de minute.

Zilele trecute o femeie de 35 de ani, mamă a doi copii din Indiana, a murit după ce a băut patru sticle cu apă în 20 de minute.

[Sursa foto: PixaBay]

”În primul rând intoxicația cu apă poate duce la scăderea drastică a nivelului de sodiu din sânge, hiponatremie. Oricine poate fi afectat, indiferent de vârstă. Rata de mortalitate este foarte mare, de peste 50% dacă sodiul din ser este mai mic de 105 mEq. Riscul este mai mare la femei, ele fiind mai conștiincioase privind hidratarea, și vârstnicii cu patologii ce favorizează intoxicația cu apă.

Patologiile sunt de tipul cardiace, renale, metabolice, neurologice și psihice. Primele simptome sunt senzația de greață și dureri de cap, urmate de astenie, dificultăți de vorbire, vertij (amețeli), dezorientare, confuzie ajungând în formele severe, convulsii, comă și deces”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea nimic

În cazul intoxicației cu apă trebuie să solicitați intervenția medicală imediată. De asemenea, nu dați pacientului să mănânce sau să bea absolut nimic. Inițiați suportul vital de bază în caz de stop cardiorespirator. 

Citește și: Cafeaua de 2 lei de la aparate este TOXICĂ!

Intoxicația cu apă poate fi mortală.

Intoxicația cu apă poate fi mortală.

[Sursa foto: PixaBay]

”Rapiditatea intervenției este esențială. Nu temporizați prezentarea la spital. Nu uitați că tratamentul este în funcție de cauză și severitate clinică. Poate include restricție hidrică, administrarea de sodiu, inclusiv soluții saline injectabil, diuretice. Persoanele cu risc vor bea apă doar atunci când apare senzația de sete. Vreau ca aceste ,,Noțiuni de prim ajutor” să fie predate în toate școlile din România. Legea Ciuhodaru a fost depusă în Parlament”, a explicat Tudor Ciuhodaru.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si