”Noi, direcțiile de cultură din țară, ar urma să ajungem în subordinea consiliilor județene. Astfel, ar apărea conflictul de interese. Toate consiliile județene au în administrare obiective de patrimoniu cultural. Noi avem ca atribuții și controlul intervențiilor la monumente istorice. Nu cumva ar apărea conflictul de interese?”, a declarat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro ,Marius Voicu- vicepreședinte sindicat Culturalia.

Măsura ar putea duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu

Sindicaliștii mai spun că o astfel de măsură va crea un conflict de interese, pentru că autoritățile publice locale au, de multe ori, propriile proiecte imobiliare, cu beneficii directe. Această schimbare, spun ei, duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu, fără să se facă vreo economie semnificativă la bugetul de stat.

Cultura, în pericol

Cultura, în pericol

[Sursa foto: Sindicatul Culturalia - Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- Festival de teatru pentru adolescenți la Alexandria. Liviu Romanescu (director Ideo Ideis): ”Discutăm cu viitorii adulți despre unde și cum se construiește un adult, un om responsabil, conștient de sine, de mediu, de ceilalți”

Vicepreședintele Culturalia mai spune că ar putea apărea un vid legislativ: ”În momentul de față, legislația care se ocupă de protejarea patrimoniului național cultural face referire la direcțiile pentru cultură. Dacă noi am dispărea și ne-am înființa într-un consiliu județean, ar trebui modificate cam 132 de acte normative naționale. Incertitudinea ne sperie foarte mult. Pentru că nu știm unde vom ajunge”.

Salarii între 2100 și 3574 net. ”Economia nu va fi semnificativă”

Sindicaliștii mai susțin că economia la buget va fi una nesemnificativă. Salariile în Direcțiile Județene pentru Cultură sunt între 2100 de lei și 3574 de lei net.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Cheltuielile totale cu aceste direcții sunt aproximativ 2% din bugetul Ministerului Culturii, subfinanțat deja în raport cu nevoile efective, în condițiile în care o bună parte din sumă este asigurată din veniturile extrabugetare ale direcțiilor județene pentru cultură, mai susțin sindicaliștii.

Măsura ar putea duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu

Măsura ar putea duce la distrugerea clădirilor de patrimoniu

[Sursa foto: Sindicatul Culturalia - Facebook]

Citește și: A murit un actor din Breaking Bad. Mark Margolis s-a stins din viață la 83 de ani

”Noi cheltuim aproximativ 10 milioane de lei noi pe un an de zile. Este bugetul pentru asfaltare pentru o comună. Economia este nesemnificativă”, mai spune Marius Voicu.

Memoriu către Guvernul României

În acest sens, Culturalia a transmis un memoriu Guvernului României, în care arată toate riscurile pe care descentralizarea le-ar presupune.

”Economia nu va fi semnificativă”

”Economia nu va fi semnificativă”

[Sursa foto: Sindicatul Culturalia - Facebook]

Culturalia mai atrage atenția că va dispărea capacitatea Ministerului Culturii de a monitoriza starea patrimoniului cultural național și de a controla aplicarea legislației în vigoare în acest domeniu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si