Deși ar trebui să ducă o viață ușoară, povara lipsei banilor se resimte de la cele mai fragede vârste. Sociologii spun că sărăcia este un fenomen care se moștenește din generație în generație.

"Cincizeci, șaizeci, șaptezeci și cinci și șapte. Știu cum să-mi iau cu pâine, să mai iau apă".

George își numără cu amărăciune ultimii bani, care i-au rămas până la salariu.

"Deci din banii ăștia, suntem în douăzeci, vreo cincisprezece zile, cincisprezece, șaisprezece zile"

Are 24 de ani. S-a mutat din Dâmbovița în Capitală cu speranța unui trai mai bun, dar ne mărturisește că a sărit parcă din lac în puț

"Dar sincer să fiu, acum salariul nu-mi ajunge de pe o lună pe alta. Uneori mai am nevoie să mai și împrumut, am făcut și credite. Trăim în România, nu putem să trăim fără un credit. Uneori mai mă ajută și părinții, bunicii bunica, de fapt, mai mă și împrumut pe la prieteni când am nevoie"

O luptă de supraviețuire pe care o duce lună de lună. La vacanțe a renunțat să mai viseze.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

"N-am fost nici la mare, nici nu cred că o să ajung anul ăsta"

La fel ca el, în prag de sărăcie sunt patru din zece tineri. Ne-o arată statisticile, care vorbesc de un procent de patru ori mai mare decât media europeană și ne-o confirmă realitatea întâlnită la tot pasul în București.

"Ideea e că simt minusul în portofel de bani, deoarece alimentele sunt foarte scumpe și e foarte complicat pentru un tânăr să își drămuiască banii, chiar dacă își cumpără ceea ce e strictul necesar"

Matei are doar șaptesprezece ani și deja resimte efectele unei vieți marcate de constrângeri financiare.

"Avem aici o sacoșă, totul a costat undeva la vreo treizeci de lei. Avem o pâine, un lapte, de trei virgulă cinci la sută grăsime, care a costat tot cinci lei, zece lei până acum. Avem niște șuncă. Simțul necesar pentru a o duce cum trebuie pentru două zile cel puțin"

"Întru ce se moștenește, nu doar fizic, nu doar material ci și ca mod de viață. E greu să ieși din habiturile în care te-ai dezvoltat, iar tinerii, din păcate, sunt primele victime. Faptul că foarte mulți tineri nu vor avea locuri de muncă decente plătite, vor genera, dacă vreți, o presiune socială pentru că așa cum știm, cei care nu lucrează trebuie să trebuiască cumva. Cantitatea de mâncare și a săracului și a bogatului".

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Guvernul propune majorarea TVA-ului de la 9 la 19 la sută. Cum îi vor afecta scumpirile pe români

Cea mai des întâlnită problemă în rândul cetățenilor din Uniunea Europeană, este că nu își permit să plătească o săptămână de vacanță pe an. Cei mai afectați sunt locuitorii din România, peste cincizeci și cinci la sută, urmați de cei din Grecia, Croația și Cipru.

"Muncim de dimineața până seara și nu mai permitem nici măcar să plecăm o zi la munte, poate pe ștrand, dar și la ștrand am fost cu copiii și e intrarea foarte scumpă, adică chiar nu-ți mai permiți"

Și la capitolul lipsuri, pe care le resimțim fiecare dintre noi, România, Grecia și Bulgaria sunt fruntașe. La polul opus se află țări precum Danemarca, Austria, Suedia și Țările de Jos, unde șapte din zece persoane nu au probleme economice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si