Sf. Parascheva 2023, sărbătoare mare pentru români. Tradiții și obiceiuri pentru data de 14 octombrie
Sf. Parascheva 2023. Iată pe ce dată se sărbătorește anul acesta Sfânta Parascheva! Este sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă pe această dată!
În fiecare an, Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută si sub numele de Paraschiva, este prăznuită de Biserica Ortodoxă pe data de 14 octombrie.
Sfânta Parascheva este recunoscută ca patroana spirituală a Moldovei. Nu doar Biserica Ortodoxă Română o sărbătorește, ci și Bisericile de rit oriental îi acordă cinstirea cuvenită.
În secolul al XI-lea, Sfânta Parascheva a venit pe lume în satul Epivata din Tracia.
”Cel ce voiește să vină după Mine, să se lepede de sine și să ridice Crucea sa și să urmeze Mie” (Luca 9, 23 )”.
La îndemnul familiei, ea a hotărât să plece spre regiunea Pontului. Timp de cinci ani, și-a continuat slujirea pentru Domnul în Mănăstirea Maicii Domnului din Haracleea.
Visând să rămână în Țara Sfântă, a decis să-și dedice viața într-o mănăstire de călugărițe din Ierusalim, în pustiul Iordanului.Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
La vârsta de 25 de ani, într-un vis, un înger i-a revelat să se întoarcă la locurile natale. Ascultând cu smerenie cuvintele îngerului, s-a întors în patria ei, dar călătoria nu a fost ușoară. În mijlocul unei furtuni puternice, nava pe care se afla a fost aproape de a se scufunda. În acele clipe de încercare, tânăra Parascheva a rostit cuvântul "Kalikratei", numele ulterior dat țărmului de pe care izvorâse acest strigăt. Revenită în țara natală, a înălțat un adăpost pentru cei neajutorați și sărmani, și a îngrijit cu dragoste de Biserica Sfinților Apostoli.
În anul 2023, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva are loc pe data de 14 octombrie, într-o zi de sâmbătă.
În ziua dedicată Sfintei Parascheva, se evită lucrul la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. Conform tradiției populare, fetele tinere care se ocupă de cusut și spălare în această zi sunt considerate că rămân nemăritate. Acest obicei era respectat de tinere pentru a păstra onoarea și de bătrâni pentru a asigura belșugul.
În ziua dedicată Sfintei Parascheva, nu este recomandat să se consume nuci, castraveți sau fructe cu formă de cruce. De asemenea, este obiceiul de a evita fructele închise la culoare și pepenele roșu, pentru că acestea pot aduce aminte de sacrificiul martiric.
Citește și: Calendar ortodox 2023: Pe ce dată pică Nașterea Maicii Domnului?
Se spune că în ziua Sfintei Parascheva se poate face o previziune a vremii: starea vremii pe 14 octombrie influențează celelalte sărbători ale anului. Dacă zilele de toamnă anterioare nu au fost ploioase, acest lucru poate prevesti o iarnă apropiată.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Sfânta Parascheva se arată în vise, aducând cu sine remedii tradiționale pentru cei bolnavi sau corectând pe cei care nu iau în seamă avertismentele ei, adesea prin intermediul toiagului său.
De asemenea, în ziua dedicată Sfintei Parascheva, se oferă mâncare ca pomană pentru cei adormiți.
Sfintele moaște ale Cuvioasei Parascheva sunt păstrate la Mitropolia Iași. În fiecare an, credincioși din întreaga țară, dar și din colțuri îndepărtate ale lumii, călătoresc pentru a se închina la aceste moaște, căutând ajutorul Sfintei. Peste un milion de credincioși se adună anual pentru a se ruga și pentru a atinge moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.