EXCLUSIV - Brânză de oaie... doar cu numele. Cum recunoaștem falsurile de pe piață? Producător din Sibiu: ”Atenție la preț, gust și culoare”
Brânză de oaie de Sibiu din lapte de... vacă. În ultimii ani, au apărut o mulțime de magazine care se promovează ca fiind autentice. Realitatea este cu totul alta. Am vorbit cu un producător de brânzeturi de Sibiu despre falsurile de pe piață: ” Ca să recunoști o brânză bună, în primul rând, te uiți la preț. La culoare, există diferență între brânza de vacă și cea de oaie”.
Brânza de oaie de Sibiu este foarte iubită de români. Din păcate, mulți cumpărători nu cunosc diferența între brânza adevărată și brânza falsă- cea care nu e de Sibiu și nu conține deloc lapte de oaie.
Florin Tara este producător de brânzeturi de oaie de pe Râul Sadului. A moștenit afacerea de la părinți și bunici. A vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre cum ne dăm seama că o brânză este naturală, autentică.
Brânza ”de Sibiu” falsă- ”La piață, se vinde ce crede lumea că se vinde”
”Eu fac doar brânză de burduf de oaie și telemea tot de oaie. Merg o dată pe săptămână la piața volantă din Sibiu. Acolo se vinde ce crede lumea că se vinde... E foarte puțină brânză bună. Trebuie să îi spună omului că e brânză mixtă, nu de oaie.
În primul rând, e prețul. Ca să recunoști o brânză bună, în primul rând, te uiți la preț. Calitate= preț. Trebuie să fie un preț nici mic, nici mare, exagerat”, ne-a spus producătorul.
Brânza de oaie trebuie să fie albă. Cea de vacă este mai galbenă
„În al doilea rând, dacă gustă, dacă știe gustul adevărat de brânză de oaie. Trebuie să fie un pic grasă brânza. De aceea unii nu preferă brânza de oaie că zic că e grasă. Și consumă de vacă. Aceea e slabă în grăsimi și la gust se observă.
La culoare, există diferență între cea de vacă și cea de oaie. Cea de oaie e albă-albă, cea de vacă e mai galbenă.
Doar că acum oamenii s-au specializat. Smântânesc laptele, adică iau smântâna de pe lapte și nu prea mai pare a fi galbenă. E tot albă. Și mai adaugă în lapte calciu ca să suplinească grăsimea care nu există în laptele slab”, mai spune Florin Tara.
Lapte, cheag și sare- ingredientele pentru o brânză naturală
Produsele pe care le face Florin Tara conțin doar lapte și cheag: ”Apoi când se obține produsul, punem sare. Exact atât! Nu există altceva, nu există conservanți, ameliorator sau altceva. Atât, lapte și cheag. Apoi telemeaua se pune la saramură și cașul se pune la dospit”.
Producătorul mai atrage atenția asupra unui aspect: cașcavalul ”de oaie” este făcut, de fapt, din lapte de vacă: ”Nu există cașcaval de oaie. Cașcavalul de oaie se face din lapte de vacă. Așa ceva nu se face. Burduf există. Și are o textură anume. Nu trebuie să fie nici galbenă, galbenă- aia deja nu e de oaie, ci de vacă.
Diferența dintre telemeaua și cașul de vacă- telemeaua e albă, cașul se îngălbenește. E alt proces de fabricație”.
Cât costă un kilogram de brânză de Sibiu naturală?
”Cine cunoaște brânza adevărată... Burduful de munte e un pic mai scump- 100-120 de lei kilogramul. Telemeaua de oaie e 70-80 de lei. Lumea întreabă la piață că a văzut mai încolo mai ieftină.
Aia nu e adevărată. De aceea scrie brânză de burduf de șes, brânză de burduf de munte. Cea de la câmpie nu are aceeași calitate față de cea de munte”, mai spune Tara.
Mulți consideră că prețurile sunt prea mari. Producătorul de brânzeturi are câteva recomandări și spune că nu trebuie să cumperi cu kilogramele:
”Cumpărătorii se raportează la ce vor să mănânce. Dacă vrea să mănânce ceva bun, sănătos, mănâncă brânză în cantitate mai mică. Nu trebuie să ia cu kilogramele. Sunt cumpărători care nu se uită la preț.
Nu putem produce cantitate cât să vinzi tot timpul anului doar brânză din asta. De aceea și prețul. Dacă vrei calitate, trebuie să plătești un pic mai mult”.
O brânză naturală de oaie nu are cum să coste la magazin 50 de lei, explică Florin Tara: ”Majoritatea magazinelor din București cu brânză de Sibiu... Aia nici nu are treabă cu brânza de Sibiu. Cea maturată de oaie de la piață sau de la producător e cam 50 de lei, iar cea de vacă 35 de lei. Spun că e de oaie, iar aia e total de vacă.
Nu își permit să cumpere telemea la prețul ăsta și să o vândă pe piață. La mine, preț de en gros e 45 de lei. Acolo, o dă cu 65-70 de lei. Noi vindem la piață cu 50-55 de lei”.
Florin Tara are certificat pe brânză de burduf, produs montan: ”Au văzut ce fac, unde fac. Am făcut toate demersurile. Telemea de Sibiu e brandul pe care îl ai dacă te înscrii într-o asociație. Sunt producători care s-au înscris. Ei au magazine”.