Mai multe soiuri de anghinare se află în grădinile Băncii de Resurse Vegetale Genetice din Buzău, pentru brevetare și omologare. Planta are numeroase întrebuințări. Este bună de consumat în salate, în ceaiuri medicinale, poate fi o plantă ornamentală, dar și sursă de hrană pentru albine.
Citește și: EXCLUSIV- Capcanele postului. Nutriționist: ”Putem să ajungem să mâncăm, de fapt, ultra-procesat, ceea ce înseamnă foarte nesănătos”
Costel Vânătoru, cercetător: „Aici avem planta ve la care se poate consuma receptaculul, deci putem să o folosim în acest stadiu, ca plantă alimentară, însă aici avem planta care a ajuns la maturitate de la care, sigur, curățim inflorescența, și putem folosi semințele. Sămânța poate fi consumată ca atare așa cum o extragem din infolescență, poate fi mestecată. Este foarte amară.”
„Hrana bogaților” este utilizată mai mult în bucătăria mediteraneană
Pe vremuri, anghinarea era supranumită „hrana bogaților”, iar în prezent este utilizată mai mult în bucătăria mediteraneană. De la această legumă, se consumă solzii cărnoși și suculenți. Anghinarea este bună de mâncat atunci când plantele sunt verz.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Matilda Popescu, secretar științific: „Noi încercăm ușor-ușor să o introducem în cultura noastră. Banca de Resurse Genetice are spre omologare un soi denumit Columna.”
Anghinarea se consumă fie în stare crudă, sub formă de salate, fie preparată cu diverse sosuri. Dar și în spectrul medical are întrebuințarea, fiind un bun stimulator al sistemului imunitar datorită conținutului de inulină. Anghinarea are beneficii asupra ficatului, inimii și nivelului de colesterol.