”După tragedia de la Crevedia, am simțit că suntem puțin ca după Colectiv, în sensul că avem pacienți cu arsuri grave și foarte grave care nu pot primi îngrijirile corespunzătoare în spitalele din România pentru că nu avem niciun centru de îngrijire a marilor arși. Singura șansă de a fi tratați corespunzător acești pacienți este transferul lor la spitale din străinătate. Când am verificat ultima oară, aveam 12 răniți grav transferați”, spune Denisa Soare- coordonator proiecte Declic.

”După tragedia de la Crevedia, am simțit că suntem puțin ca după Colectiv”

”După tragedia de la Crevedia, am simțit că suntem puțin ca după Colectiv”

”Vrem spitale la standarde europene pentru marii arși”

”Vrem spitale la standarde europene pentru marii arși” se numește petiția lansată de comunitatea Declic. România este țara europeană cu cei mai mulți mari arși. În fiecare an, din aproximativ 10.000 de pacienți care ajung la spital cu arsuri, 1.400-1.500 reprezintă cazuri de severitate medie și mare.

Tragedia de la Crevedia

Citește și: Un bărbat rănit în exploziile de la Crevedia a murit la Spitalul Floreasca. Cum arată bilanțul tragediei din Crevedia până în acest moment

”Nu avem pacienți cu arsuri grave numai la Colectiv sau Crevedia. În fiecare an, ajung la spitale în România în jur de 10.000 de pacienți, dintre care 1400-1500 reprezintă cazuri de severitate medie și mare. Pentru acești oameni, trebuie să se facă aceste centre la standarde foarte înalte”, a mai declarat Denisa Soare.

”Noile secții trebuie să respecte recomandările în vigoare date de experți, standardele europene”

Inițiatorii petiției mai subliniază importanța păstrării standardelor europene în construcția centrelor pentru mari arși.

”Nouă ni se promite, în România, de opt ani că vom avea acces la astfel de centre și abia au început lucrările la un centru în Timișoara. Mai urmează la Târgu Mureș și București. Ce ne îngrijorează este faptul că Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un ordin prin care se modifică prevederile unui ordin deja existent dat în 2017, tot de către Ministerul Sănătății.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Campania Declic

Campania Declic

[Sursa foto: Declic]

Citește și: Exploziile de la Crevedia: Guvernul va aproba astăzi ajutoare de urgență pentru victimele de la Crevedia. Ce sume vor primi victimele și familiile lor?

Acel ordin prevede foarte clar standardele pe care trebuie să le respecte orice centru de îngrijire a marilor arși. Standarde la care ar trebui să ne raportăm și noi, autoritățile atunci când construiesc astfel de centre. Actualul ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății slăbește aceste standarde, le coboară, se fac compromisuri. Vom ajunge iarăși în situația în care în România să nu poată fi tratați marii arși. Dacă tot este să se construiască centre pentru marii arși, aceste centre trebuie să respecte recomandările în vigoare date de experți, standardele europene”, mai spune coordonatoarea campaniei.

Tragedia de la Crevedia

Tragedia de la Crevedia

”Nu e de joacă când vine vorba de sănătate, de marii arși”

Ministerul Sănătății a propus modificări la ordinul pentru îngrijirea pacienților cu arsuri. Printr-o scrisoare, supraviețuitori ai incendiului Colectiv, rude ale victimelor și activiști pentru drepturile pacienților au tras un semnal de alarmă: Totul „pentru a da un caracter legal realității precare din sistemul medical românesc”.

”Am văzut și scrisoarea publică semnată de supraviețuitori Colectiv, ONG-uri. Ei au trecut prin asta și știu ce înseamnă lipsa dotărilor și ne-am dori să venim în sprijinul lor. Sperăm să ne strângem cât mai mulți cetățeni pentru ca presiunea publică să crească. Cerem ca standardele după care se construiesc astfel de centre să fie standarde europene, cele mai înalte, cele mai dure criterii. Nu e de joacă când vine vorba de sănătate, de marii arși”, a mai declarat Denisa Soare.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Zeci de răniți cu arsuri destul de grave. Cei cu arsuri medii și ușoare nu sunt încă în siguranță

Coordonatoarea campaniei a mai adus în discuție și problema barocamerelor: ”După Colectiv, s-a vorbit despre achiziționarea acelei barocamere de la Floreasca, celebra barocameră care ar fi trebuit să fie destinată tratării marilor arși. După aceea, au mai fost achiziționate alte patru barocamere. Ce s-a întâmplat? Acea barocameră nu avea cum să fie eficientă, din start, în îngrijirea marilor arși. A fost o achiziție inutilă. S-a ajuns la dosar penal care e momentan pe rol. Nici până acum nu avem un verdict. Celelalte patru sunt mobile, zac nefolosite. Nu pot fi tratați marii arși în ele.

Victime de la Colectiv

Victime de la Colectiv

[Sursa foto: Asociatia Colectiv - Facebook]

Ne trezim după câte o tragedie pentru a readuce în discuție probleme care ne dor. Autoritățile ar trebui să vină cu explicații, dar mereu se acoperă în hârtii în special. Prin coborârea acestor standarde, vor fi acoperiți de hârtii”.

”Nu vrem să fim într-o situație, ca după Colectiv, când ni se promit tot felul de investiții eficiente și să ne trezim că nu avem nimic”

”Ne interesează ca îngrijirea marilor arși să devină o realitate și în România. De asta avem nevoie. Nu să dea bine totul pe hârtie. Nu vrem să fim într-o situație, ca după Colectiv, când ni se promit tot felul de investiții eficiente și să ne trezim că nu avem nimic”, a mai precizat Denisa Soare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si