Zacusca este un mod foarte plăcut și gustos de a integra legumele în alimentația noastră, la mic-dejun, cină sau chiar în cadrul mesei de prânz.

Zacusca poate fi făcută foarte ușoară, cu legumele coapte, după aceea fierte și va fi foarte ușor de digerat. Provocările sunt cantitatea de ulei și cantitatea de sare sau de zahăr. Există și variantele de zacuscă în care se pune zahăr”, spune dr.

Anca Hâncu- medic, nutriționist, coordonator centrul de medicină a stilului de viață BetterMe Medlife.

Câte calorii are zacusca?

”Zacusca este un aliment care are între 50-150 calorii pe suta de grame. În funcție de acest lucru, alegem și cantitatea. Mâncăm 100 de grame sau 200 de grame de zacuscă. Sau 50 de grame, depinde de câte calorii are”, spune dr. Anca Hâncu.

Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare - o provocare”

Nutriționist: ”Cantitatea de ulei și sare - o provocare”

[Sursa foto: Pexels.com]

Dacă mâncăm zacuscă cu trei felii de pâine, ne îngrașă

Ce ne mai îngrașă când vine vorba de zacuscă? ”Alegerea alimentelor cu care o combinăm. Dacă mâncăm zacusca împreună cu trei felii de pâine, ne îngrașă. Dacă mâncăm o felie de pâine și restul de zacuscă o întindem pe două felii de ardei, nu ne va mai îngrășa.

Zacusca conține vinete, roșii, dovlecei, ardei, fasole.

Combinațiile sunt foarte bune. Faptul că este fiartă o face mai ușor digerabilă pentru multe persoane, pentru cei cu afecțiuni intestinale, pentru cei cu sindrom de intestin iritabil”.

Medic Anca Hâncu, nutriționist

Medic Anca Hâncu, nutriționist

[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am greșit”. Duminică se bucurase de victoria acestuia- antena3.ro

Citeste si: Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul- stirileprotv.ro

Citește și: Rețeta gogoșari pentru iarnă: Secretul unui gust perfect!

Tehnica de pregătire o poate tranforma într-un aliment foarte greu

Zacusca poate fi un aliment foarte sănătos dacă, în prepararea ei, ținem cont de câteva sfaturi simple.

”Dacă nu este cantitate mare de ulei, este ușoară. Tehnica de pregătire o poate transforma, dintr-un aliment ușor și potrivit pentru multe tipuri de diete, într-un aliment foarte greu pentru vezica biliară, pentru ficat. Devine un aliment aproape indigest”, mai spune nutriționistul.

Gustul e dat și de vinetele coapte

Gustul e dat și de vinetele coapte

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: Cât se fierbe zacusca? Rețetă zacuscă de vinete ca la bunica

Zacusca din comerț. Cum o alegem?

Când vine vorba despre variantele de zacuscă din comerț, trebuie să fim foarte atenți de unde o cumpărăm și să analizăm cu atenție eticheta.

”Oferta este foarte variată acum și sunt variante de zacuscă foarte bune, foarte bine făcute, teribil de gustoase. La ce ne uităm? Ne uităm la etichetă la calorii. Plus ochiometric analizăm și uleiul. Dacă este mult ulei deasupra, e o problemă. Mai e și calitatea uleiului. Dacă luăm un borcan și am simțit gustul acela neplăcut de prea mult ulei, nu mai luăm a doua oară. Trebuie să fim atenți să nu vedem prea mulți aditivi, prea multe E-uri pe etichetă”, spune medicul Anca Hâncu.

Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei

Zacusca, alimentul-vedetă al toamnei

Citeste si: Pensionarele vor primi 375 de lei, pe lângă pensie, în luna decembrie. Cine beneficiază de această sumă?- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală- radioimpuls.ro

Citeste si: Șeful TikTok este somat să dea explicații în PE despre campania lui Călin Georgescu. "Suntem martorii unui atac împotriva democrației"- antena3.ro

Nutriționistul recomandă să alegem o variantă de zacuscă cu până în 100 de calorii. 150 de calorii ar fi deja foarte mult.

Citește și: Cum poţi să coci vinete la cuptor. Greşeala pe care trebuie să o eviţi

Pericolul din borcanele cu zacuscă

”Prepararea acasă înseamnă o mare responsabilitate. Ca și la fabrici. Dacă nu e pregătită corect, poate da toxina botulinică. Fermentarea legumelor are potențial de a produce toxina botulinică. Este letală.

Ca urmare, trebuie o mare grijă pentru pregătire. Sigur e importantă și alegerea legumelor, să fie proaspete, bine spălate, bine pregătite. Borcanele să fie sterilizate. Aici e o responsabilitate a gospodinelor care pregătesc zacusca”, mai spune nutriționistul.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si