Președintele Klaus Iohannis a declarat că România asigură principala rută pentru exportul cerealelor ucrainene. ,,De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România''
Potrivit lui Klaus Iohannis, România oferă o rută principală de export pentru cerealele ucrainene. Încă de la începutul războiului, prin țară au trecut aproape 25 milioane de tone de cereale, potrivit președintelui, în urma declarațiilor la Summitului celor Trei Mări.
„România asigură principala rută pentru exportul cerealelor ucrainene. De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România. Aceasta este, de departe, cea mai importantă rută de export”, a spus Iohannis.
Logistica țării nu era pregătită pentru volumul mare de export
De asemenea, Klaus Iohannis a declarat că au existat multe provocări, logistica țării nefiind pregătită pentru acest volum de export.
„Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru acest volum de export. Am reușit să schimbăm lucrurile foarte repede, am reușit să oferim Ucrainei condiții foarte bune, condiții fără taxe, iar acest lucru continuă.
Evident, atacurile asupra Ucrainei și porturilor de la Dunăre reprezintă o problemă uriașă. Reprezintă o problemă uriașă pentru că este un act de război ilegal atacarea infrastructurii civile și, evident, va încetini, într-un fel, exporturile ucrainene”, a continuat șeful statului.
Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale
Rutele alternative vor fi crescute, iar transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești a fost acceptat.
„ Vom crește rutele alternative, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești, vom continua să intensificăm exportul pe feroviară și rutieră, iar prin aceasta să împiedicăm o foamete globală pentru că, așa cum se știe, Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume”, a adăugat Iohannis, potrivit Digi24.ro