VIDEO - Sărbătoarea magiunului în Maramureș. Sute de oameni s-au strâns să facă faimosul magiun de prune
Ieri a fost zi de sărbătoare în Maramureș. Cu mic, cu mare, indiferent de vârstă, sătenii s-au strâns să facă faimosul magiun de prune.
Bine ați venit la Baia Mare. E forfotă mare aici. Silvoița trebuie pregătită și nu e vreme de stat.
„Dragi copii vă rog să fiți atenți cum dejdeocați prunele...luați sâmburele, îl puneți de o parte într-un bol și în alt bol puneți prunele dejdocate.”
Silvoița sau „mierea prunelor ” cum mai este cunoscută- un soi de magiun spun sătenii. Totul începe cu culesul prunelor, apoi spălatul și scosul sâmburilor.
Citește și: Alimente pe care trebuie să le consumi în această toamnă pentru a avea o imunitate de fier
Suntem la Muzeul Satului din Baia Mar, iar silvoița merge cel mai bine lângă o bucată de pâine proaspăt scoasă din cuptor.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Maria Ștes: „Facem pupăze...cocuț, le punem pe o frunză de varză și le băgăm la cuptor după ce avem jarul bine încins. Trebuie să fie de mâncare pentru cei ce vin la clacă? Da, pentru cine vine la clacă, mâncare, cine vine la făcut de silvoiță.”
La clacă. Adică locul unde, odinioară, oamenii se strângeau să se ajute între ei. Așa se întâmplă și în satul de pe Dealul Florilor.
Este și cazul acestei doamne.„Anul trecut am fost tot aici, la muzeu. Am ajutat.”
Aici timpul s-a oprit în loc. Nu contează că ești mic sau mare. Prunele trebuie culese, silvoița fiartă, iar bucatele pregătite. Așa e în fiecare an, aici la Baia Mare.