Vine toamna în România: 11 județe sunt sub avertizare de cod galben de vreme rea
Administrația Națională de Meteorologie a emis joi o avertizare de vreme severă. Începând de joi de la ora 13:00 până vineri dimineață la ora 10:00 intră în vigoare un cod galben de furtuni și vijelii.
Potrivit meteorologilor, aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50...60
km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat, îndeosebi în nord-vestul teritoriului, de peste 40...50 l/mp.
Codul galben este valabil pentru județele: Satu Mare, Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj, Bihor, Alba, Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin.
ANM menționează că asemenea fenomene se vor semnala, pe arii restrânse, astăzi (14 septembrie) și în centrul, nord-estul țării și în restul zonei montane.
Vineri (15 septembrie) vor fi manifestări de instabilitate atmosferică îndeosebi în sud, centru și est.
Prognoza meteo 14 septembrie 2023. Cum va fi vremea joi?
În regiunile vestice, nord-vestice, nordice și parțial în centrul teritoriului, precum și în zonele montane, condițiile meteorologice se vor caracteriza prin instabilitate generală.
Deși temperaturile diurne vor înregistra o scădere față de ziua anterioară, ele vor rămâne peste medii multianuale. În aceste zone, în special în cea de-a doua parte a zilei, se vor înregistra perioade cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice, și vor apărea intensificări de scurtă durată ale vântului, cu viteze la rafală de aproximativ 50 până
la 60 km/h. De asemenea, există riscul izolat de grindină.
Probabilitatea cantităților semnificative de apă, fie în perioade scurte de timp, fie prin acumulare, va fi mai mare în Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, și în zonele Carpaților Occidentali și Carpaților Orientali, unde local se pot acumula peste 20 până la 30 de litri de apă pe metrul pătrat.
În regiunile din sud și est, se va menține o vreme caldă, cu cerul în mare parte senin sau parțial înnorat.
Vântul va prezenta intensitate redusă până la moderată, cu unele rafale sporadice în zona Dobrogei. Evenimentele legate de instabilitatea atmosferică vor fi rare și se vor manifesta în principal către sfârșitul intervalului de timp.
Temperaturile maxime vor varia în general între 26 și 35 de grade Celsius, cu cele mai ridicate valori în Muntenia, unde în unele zone se poate simți canicula, iar izolat indicele temperatură-umezeală (ITU) poate atinge pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile minime se vor situa în intervalul 12 până la 21 de grade Celsius. Presiunea atmosferică va avea variații ușoare pe parcursul zilei, în timp ce în timpul nopții va fi în creștere.