Tomatele kumato sunt cunoscute pentru culoarea lor neobișnuită și gustul distinct. Sunt maronii sau chiar negr eși au o aromă dulce și intensă. De obicei, ele sunt mai mici decât tomatele obișnuite și au o piele fermă și lucioasă. Culoarea lor specifică este dată de nivelurile ridicate de licopen, care este un antioxidant sănătos găsit în roșii.
Citește și: VIDEO- Roșii românești cu semințe de import. Prețuri mari pentru produse fără gust
Costel Vânătoriu, dir. Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău: „O premieră pentru România și de ce nu chiar și o premieră europeană, pentru că vorbim nu de hibrizi kumato ci de soiuri kumato. Ce sunt tomatele kumato? Sunt tomatele închise la culoare și, sigur, care au caracteristici care se cunosc prin forma și culoarea fructelor.” Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
În țara noastră, se cultivă de mulți ani tomate negre sau maro, însă numai din hibrizi care nu se pot reproduce din semințe. O echipă întreagă de cercetători a muncit pentru ca acest soi să fie stabilizat.
Banca de Resurse Genetice Vegatele Buzău a obținut primul soi românesc de roșii negre
Primul soi românesc de tomate tip kumato a fost obținut la Banca de Resurse Genetice Vegetale Buzău de cercetătorii Costel Vănâtoriu și Bianca Mușat, în peste 11 ani de muncă în laborator.
Bianca Mușat, cercetător: „A durat mult pentru că în general stabilizarea unui soit atât de mult timp durează.
Este un proces laborios care durează de la 10 ani, la 20 și chiar 30 de ani.”
Soiurile noi obținute la Buzău vor intra în rezerva genetică a României, acolo unde regăsim peste 3.000 de tipuri doar de tomate. Semințele vor putea fi oferite cultivatorilor experimental încă din această toamnă și vor putea fi cultivate atât în spații protejate, cât și în grădini.
Tomatele de culoare închisă sunt superioare celor clasice, acestea fiind foarte bogate în antioxidanți.