Legea recentă privind învățământul superior, implementată la începutul acestei luni, este susceptibilă de a suferi modificări conform unui proiect de lege aflat în discuție în Camera Deputaților.

Mai exact, se intenționează eliminarea opțiunii pentru profesorii universitari de a continua să lucreze mult după vârsta legală de pensionare.

Citește și: „Salariul minim va creşte, la 3.300 de lei, cel puţin şi în construcţii de la 4.000 de lei la 4.500 de lei”. Anunțul ministrului Adrian Câciu

Proiectul de lege care se află în aceste momente pe birourile din Camera Deputaților vizează eliminarea unei prevederi din noua lege a învățământului superior nr. 199/2023, fiind mai preciși, a celei ce permite "persoanelor care îndeplinesc condițiile pentru a se pensiona la împlinirea limitei legale de vârstă să-și continue activitatea `fără limită de vârstă`", așa cum subliniază inițiatorii.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

Citeste si: Iranul cere pacea în Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce a atacat Israelul. Apelul lansat către Occident- wowbiz.ro

Ei sunt românii care nu vor mai putea lucra după ce ies la pensie. Proiectul de lege este dezbătut în Camera Deputaților

Care este rolul acestei schimbări?

Practic, se propune eliminarea opțiunii pentru senatul universitar din instituțiile de învățământ superior, fie ele de stat, particulare sau confesionale, de a decide extinderea activității unui profesor sau cercetător după pensionare. Aceasta se făcea anterior prin încheierea unui contract pe termen de un an, care putea fi prelungit anual în conformitate cu statutul universității, fără a exista o limită de vârstă.

Citește și: Indemnizația de creștere a copilului pentru părinții de gemeni, tripleți și multipleți a intrat în vigoare. Marcel Ciolacu: „Acordăm și facilități fiscale pentru părinți”

Susținătorii acestei măsuri consideră că "această reglementare este nocivă pentru învățământul superior, deoarece permite cadrelor didactice să rămână titulare pe post, fără limită de vârstă, fără evaluarea anuală a performanţelor acestora, conferindu-le acestora un privilegiu viager. 

O astfel de reglementare(...) va bloca orice intrare în sistemul de învăţământ universitar, atâta timp cât posturile ocupate vor fi blocate de conducerile universităţilor, după bunul plac".

Citește și: VIDEO- S-a aflat cu cât cresc pensiile din ianuarie 2024. Anunțul oficial făcut de ministrul Finanțelor: ”Sunt bani pentru creşterea pensiilor”

Citeste si: Cine poate beneficia de ajutoarele de încălzire 2024-2025. Care este termenul limită pentru depunerea cererilor de încălzire- kfetele.ro

Citeste si: Dorian Popa dă lovitura în industria alimentară! Pizza care ii poarta numele, epuizată încă de la lansare. Cât costă cel mai nou produs al artistului- radioimpuls.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Conform regulamentului în vigoare, se decide dacă un profesor sau cercetător își poate continua activitatea pe baza evaluării performanțelor profesionale și a situației financiare a persoanei respective, așa cum menționează sursele de pe avocatnet.ro.

În momentul de față, ne aflăm în fața unui proiect de lege. Pentru a deveni lege efectivă, acesta trebuie să treacă prin etapele de aprobare din Parlament, să fie promulgat de către președintele Klaus Iohannis și să fie publicat în Monitorul Oficial.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si