„Anul acesta, al treilea an de producție, am depășit 10 tone. Mai am de adunat încă vreo 6, cred. Sunt și multe fructe care se mai degradează din cauza căldurii.”

Valentin Badea a înființat livada de smochine, în 2020, iar anul acesta estimează o producție record, de peste 10 tone. Smochinele din cultura buzoianului sunt coapte, dulci și zemoase.

Seceta aduce recoltă record de smochine. Un buzoian estimează o producție record, de peste 10 tone

Seceta aduce recoltă record de smochine. Un buzoian estimează o producție record, de peste 10 tone

[Sursa foto: Captură Știrile KANAL D]

Citește și: Uleiul de măsline a devenit o adevărată comoară. După cea mai fierbinte vară din istorie, acest produs costă mai mult şi cu 130%. „Aurul lichid” înregistrează scumpiri record

Un buzoian estimează o producție record, de peste 10 tone

Valentin Badea, cultivator: „Nu este un soi care face fructe foarte mari, greutatea medie este undeva la 30 de grame. Ei fiind iubitori de secetă, noi nu am udat.”

Agricultorul spune că nu folosește niciun fel de substanțe toxice în livadă și intenționează să obțină și certificare bio pentru plantație. Pentru a-și convinge clienții de calitatea fructelor este dispus să-și lase vizitatorii să mănânce pe săturate, fără niciun leu. Cei care ajung în livadă plătesc doar smochinele pe care le iau acasă.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

„Proaspete și având în vedere că mai avem și copii mici sunt foarte bine venite. Am înțeles că e o cultură bio.”

„Este o cultură mai bună la condițiile deja din ce în ce mai mai complicate.

Nu mai avem ierni clasice, perioade tolerantă pentru zona noastră.”

Valentin Badea, cultivator: „Am vândut cu 25 de lei, clienții nu au comentat absolut nimic. Probabil făcând comparația cu ceea ce au găsit în supermarketuri, unde după calculele mele kilogramul ajunge la 70 de lei.”

Smochinul este o specie rezistentă la secetă și temperaturi ridicate și de aceea pare că se bucură de clima din ce în ce mai caldă din țara noastră. În timp ce proprietarul livezii de smochine din Buzău pare lipsit de griji, fermierii cu suprafețe mari de cereale au parte de pierderi uriașe. Lipsa precipitațiilor provoacă pagube în lanurile de porumb care nu au irigații.

Sorin Mărunțiș: „Temperaturi extrem de mari. De la an la an e din ce în ce mai complicat. Fără o sursă de apă, fără irigații. Nu se știe ce se va mai putea face pe viitor.”

La grâu, fermierii din județul Buzău se plâng că au recoltat jumătate din cantitatea preconizată. Din ce în ce mai mulți cultivatori de cereale se gândesc serios să cultive plante exotice, rezistente la capriciile vremii.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si