Europa se confruntă cu o criză de sănătate publică pentru că în aproape toate țările s-au înregistrat depășiri ale nivelurilor de poluare. România se află printre cele șapte țări din estul continentului unde calitatea aerului este afectată de substanțele toxice.

Să luăm exemplul Brașovului, un oraș unde, în mod normal, oamenii ar trebui să respire aer curat. Dar realitatea este cu totul alta.

Calitatea aerului este afectată de substanțe toxice

Când sunt în oraș oamenii nu-și dau seama că respiră aer toxic, însă cel mai bine se poate vedea acest lucru de aici, de la înălțime. În spatele meu se poate observa că Brașovul este acoperit de ceea ce pare a fi un strat de ceață, însă în realitate toată această pâclă ar fi, de fapt, un cocktail de chimicale pe care oamenii îl respiră în fiecare zi.

Noxele de la mașini, gazele emanate de la gropile de gunoi sau praful din zonele unde nu există asfalt contribuie din plin la poluare.

Vedem în casă praful, pe față, pe mâini, pe buze. Ne putem îmbolnăvi? Bineînțeles, bineînțeles. Și cine răspunde? Noi

Nu fac nimic, absolut nimic, nu-i interesează. Nu interesează pe nimeni ce se întâmplă aici. E în joc sănătatea, da

- Vă e teamă pentru sănătatea dumneavoastră?

- Și normal și normal că ne e teamă, mai ales pentru copii

Un alt pericol invizibil este mirosul insuportabil din unele zone ale orașului. Agenția pentru Protecția Mediului a verificat calitatea aerului din Brașov cu ajutorul unui laborator mobil, iar rezultatele sunt îngrijorătoare.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: Ce apă bem?/ Claudia Benea: ”Pentru o hidratare corectă trebuie să bem câte un pahar de 250 ml cu apă minerală naturală plată și carbo, din două în două ore intercalat”

S-au constatat depășiri la hidrogenul sulfurat de 14 ori în intervalul de timp de monitorizare, respectiv cea mai mare depășire fiind de trei ori decât valoarea maximă admisibilă, a declarat Elena Bucur, purtător de cuvânt APM Brașov.

Hidrogenul sulfurat este un gaz toxic care provoacă dureri de cap, amețeli și iritații ale sistemului respirator. Autoritățile cred că substanța ar proveni de la una dintre gropile de gunoi de la marginea Brașovului.

- Ați simțit probleme la starea dumneavoastră de sănătate?

- Bineînțeles.

- Ce fel de probleme?

- Păi senzație de greață, de amețeli, vărsături

- Vă e teamă că vă puteți îmbolnăvi?

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

- Bineînțeles, eu am o vârstă, dar copiii

S-ar putea rezulta chiar în procese, fără nicio discuție. Dacă se dovedește clar că sunt bolnav direct de la sursă, de la gaz, cineva trebuie să răspundă penal

Iar Comisia Europeană a dat o nouă directivă care va permite cetățenilor să dea în judecată autoritățile dacă s-au îmbolnăvit din cauza poluării.

Orice cetățean poate să își invoce dreptul în fața unei curți de justiție și curtea aceea va spune este dreptul omului ăstuia să nu fie bolnav și este dreptul lui să fie despăgubit dacă s-a îmbolnăvit, a declarat un europarlamentar.

Statisticile arată că în România mor anual aproximativ 20 de mii de oameni din cauza problemelor de sănătate asociate cu poluarea.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si